Képek, amiket kézzel és lábbal festettek

A sokszínűség jegyében nyílt esélyegyenlőségi kiállítás a Zsolnay-negyedben. A tárlatot Márta István, a  negyed vezetője nyitotta meg.

hirdetés

Húsz mozgássérült – szájjal és lábbal festő, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élő, valamint ugyanennyi ép képzőművész együtt készítették műveiket a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és egy festékgyár kezdeményezésére.

Márta István, az Újrafestett valóság című kiállítás hétfői megnyitóján elmondta, hogy a Zsolnay-örökség a sokszínűséget, a toleranciát, az egymás mellett élést hagyta reánk.  A kiállítás fő üzenete is egymás elfogadása, és bízik abban, minél szélesebb kört ér el az üzenet.

polifarbe20

A hagyománytisztelet, a természetszeretet és a kreativitás mentén születtek meg az alkotások. Az eklektikusra sikeredett tárlaton a figuratív művek mellett az urbánus tájfestészeten, a gesztusfestészeten át az absztrakt alkotásokig láthatóak képek.

– Példa nélküli, ahogy az ép és a mozgássérült alkotók egy térben dolgoztak egymást segítve és inspirálva – fogalmazott Fülöp Attila, család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár.

– Nem véletlen, hogy a Hozzáférhető város cím birtokosaként Pécs adhat otthont az esélyegyenlőségi tárlatnak, hiszen a baranyai megyeszékhely mindig is tevékenyen részt vett az akadálymentesítésben és sokat tett azért, hogy a fogyatékkal élők életkörülményei javuljanak – mondta Csizi Péter.

polifarbe01

Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy a kiállítás egy misszió, mely segít bebizonyítani: értékes tagjai a társadalomnak a fogyatékossággal élők is, képesek az épekkel azonos teljesítményre, ha azonos feltételeket kapnak.