Képregényhősök lettek a hősök

Az 1956-os pécsi forradalom és szabadságharc talán legfontosabb eseménye a Mecseki Láthatatlanok szovjet pufajkásokat megleckéztető partizánakciói voltak. A pár száz fős ellenállócsapat kalandos, tragikus és hősies tettei most már képregény formátumban is olvashatók, a hiánypótló kiadványt a pécsi iskolások ingyen megkapják.

hirdetés

Idén, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából nem csupán a mindenki által ismert hősökre emlékezik a város, hanem azokra az elfeledett szabadságharcosokra is, akik a szovjet tankok megérkezése után a Mecsekbe vonultak, és ott vették fel a harcot a karhatalmistákkal. Ők voltak a Mecseki Láthatatlanok, akiknek históriáját most már nemcsak tanulmányokból és visszaemlékezésekből ismerhetik meg a fiatalok, hanem egy számukra talán sokkal lapozhatóbb formában is, képregényben.

A Meszesi iskola diákjai örülhettek először a képregénynek
A Meszesi iskola diákjai örülhettek először a képregénynek

A Sarlós Endre képregényrajzoló és Pozsgai Zsolt író által készített, 15 ezer példányban megjelenő pécsi képregény Páva Zsolt, Pécs polgármesterének kezdeményezésére jött létre. A városvezető október 20-án a meszesi iskolában adta át az első képregényeket a kisdiákoknak. Elmondta, hogy az izgalmas és szemrevaló alkotás a pécsi általános- és középiskolások számára készült, akik október végétől például történelemórákon és szakkörökön ismerkedhetnek meg a partizánok hőstetteivel. A kiadványt a diákok ingyen kapják a várostól – tette hozzá.

Ingyen kapják meg a képregényt a kisdiákok
Ingyen kapják meg a képregényt a kisdiákok

A polgármester hangsúlyozta, hogy emlékezni kell azokra a részben névtelen, ismeretlen harcosokra, akik a város és az ország szabadságáért küzdöttek a Mecsekben még napokkal a forradalom vérbe fojtása után is. Pécsen temérdek ilyen ember harcolt, páratlan ellenállásuk előtt az elkészült képregénnyel tiszteleg a város – mondta. A könyv ötlete már fél évvel ezelőtt megfogalmazódott – folytatta –, azzal a kiemelt céllal, hogy a fiatalokhoz közel hozzák az ’56-os eseményeket.

– A Mecseki Láthatatlanok a világ legerősebb hadserege ellen szálltak harcba, és lelkiismeretüket követve védték a várost és a szabadságot. Pécsen volt az országban legtovább fegyver a felkelők kezében, ez a képregény az ő történetüket meséli el romantikus, regényes formában – mondta.

Akciókban bővelkedő történetre kell számítani
Akciókban bővelkedő történetre kell számítani

Pozsgai Zsolt, a képregényt író pécsi dramaturg az eseményen kifejtette, hogy a könnyen olvasható képregény – azaz kép és szöveg együttesének – több mint ezeréves formátumát akkor használták a múltban, amikor olyan fontos dolgokról akartak beszámolni, amiket soha nem akartak elfeledni. Ilyen a Mecseki Láthatatlanok története is.

Arról szól, amit nem szabad elfelejteni
Arról szól, amit nem szabad elfelejteni

– Amikor én gyerek voltam, hazudni kellett a Mecseki Láthatatlanokról, mintha nem is történtek volna meg példás tetteik. De ők ettől még léteztek, ott harcoltak a hegyen. Ezért kell rájuk emlékezni, ezért kell őket a fiataloknak is megismerni, és ezért fontos, hogy a város támogatásával létrejöhetett ez a hiánypótló mű – mondta.

Pozsgai Zsolt végezetül elmondta, hogy a képregény nem dokumentum-szerű, hiszen a szerelemről, halálról, barátságról és küzdelemről szóló kalandos története részben kitalált, ugyanakkor sok létező ’56-os pécsi szereplő megfordul lapjain, akiknek így akart méltó emléket állítani.

A könyv borítója
A könyv borítója