Keresztes László Lóránt: vissza kell vonni az önkormányzatokat sújtó megszorításokat

„Az önkormányzatok a védekezés első bástyái, ezért elfogadhatatlan minden olyan kormányzati megszorítás, ami elvonja az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatok forrásait” – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdai online sajtótájékoztatóján.

hirdetés

„Erős önkormányzatok nélkül nincs hatékony védekezés” címmel tartott online sajtótájékoztatót Facebook-oldalán Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán.

-Az önkormányzatok a védekezés első bástyái, ezért elfogadhatatlan minden olyan kormányzati megszorítás, ami elvonja az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatok forrásait. Ezekkel a megszorító intézkedésekkel a kormány nem a városokat, nem az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, hanem az embereket, ugyanis olyan alapvető közszolgáltatások kerülhetnek veszélybe, mint a közösségi közlekedés, közvilágítás, az ivóvízellátás, az óvodai- és bölcsődei ellátás és még hosszan sorolhatnánk – mondta a sajtótájékoztató elején Keresztes.

Elfogadhatatlanok továbbá – folytatta – azok a kormányzati tervek is, amelyekkel kapcsolatban hetek óta nem adnak egyértelmű és világos válaszokat, utalt a frakcióvezető Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének arra nyilatkozatára, amelyben azt fejtegette, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban az iparűzési adót teljes mértékben el kellene engedni 2020-ra és 2021-re, ágazattól és bevételtől függetlenül. Ahogy Keresztes fogalmazott, ez egyértelműen beláthatatlan következményekkel járna:

a teljes önkormányzati rendszer összeomlását kockáztatnák ezzel.

Megjegyezte, hogy a budapesti iparkamara elnöke is elutasítja Parragh terveit, azt pedig pozitív reakcióként értékeli, hogy a pécsi Fidesz-frakció is elfogadhatatlannak tartja az iparűzési adó teljes elengedését.

Hozzátette: az eddigi megszorításokkal – például az gépjárműadó elvételével, vagy azzal, hogy nem hajlandók kivonni a vízközmű-szektort „összeomlásközeli állapotba” hozó adót – is hatalmas károkat okozott a kormány. Emlékeztetett arra, hogy Pécsett az iparűzési adó elvétele 455 millió forintos kárt okozott. Ez a kár Komló esetében 51 milliós, Kozármislenyen 27 milliós, Kővágószőlősön 5 és fél milliós, míg Cserkút 4,3 milliót, Orfű 4 milliót, Bogád 2,8 milliót veszített – sorolta Keresztes.

-Megkerestem a térség önkormányzati vezetőit, akik világosan elmondták, hogy a kormányzati elvonások már most nagyon komoly problémákat okoztak – mondta.

A közösségi közlekedést kiemelve a frakcióvezető elmondta, hogy a kormány által elrendelt járatsűrítések ugyan logikusnak tűnnek (hiszen például így lehet elkerülni a buszokon a tumultust), ugyanakkor – folytatta – idén az állam már kivonult a helyi tömegközlekedés támogatásából, és lehetetlenné teszik, hogy ezt a feladatot az önkormányzatok el tudják látni.

-Pécsett pedig különböző korrupciós ügyek nehezítik emellett a közösségi közlekedés fenntartását és ellátását – jegyezte meg.

A pécsi víziközműszolgáltatás helyzete kapcsán kiemelte: a Tettye Forrásház Zrt. ellátási területén, 15 éves távlatban, a tervezhető forrásokon túl közel 20 milliárd forint hiányzik a szükséges karbantartási és pótlási munkák elvégzéséhez. Hangsúlyozta, hogy az egyetlen helyes megoldása ennek a helyzetnek a közműadó eltörlése.

A közösségi közlekedést vagy például vízszolgáltatást érintő államosítás szándékát, gondolatát is egyértelműen elutasítják – tette hozzá.

-Vissza kell tehát vonni az önkormányzatokat megszorító intézkedéseket, a kormánynak pedig minden olyan forrást meg kell adnia az önkormányzatoknak, amely az alapvető közszolgáltatások biztosításához szükséges. Semmiféle további megszorító intézkedés és további elvonás nem elfogadható, ami az önkormányzatok működését alapjaiban veszélyeztetné – mondta.

Hozzátette, hogy elvárják, hogy a megszorítások ügyében foglaljon állást Hoppál Péter, Nagy Csaba, Bánki Erik, Hargitai János fideszes országgyűlési képviselő is, és hogy követelejék ők is azok visszavonását.

Jó hír ugyanakkor – mondta – hogy a Pécsi Tudományegyetemet érintő megszorítás kapcsán Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár (és volt pécsi rektor) bejelentette, hogy az egyetemtől elvont közel 2 milliárd forintot visszapótolják. Emlékeztetett arra, hogy az LMP ezért korábban aláírásgyűjtést is kezdeményezett, amit sokezren írtak alá.