Kertváros nyerhet az Orbán-Páva paktummal

Az egyik legnépesebb hazai városrész nyerhet a legtöbbet azzal a fejlesztési irányokat kijelölő megállapodással, amelyet a miniszterelnök és a polgármester írt alá kedden – így vélekedik Csizi Péter, aki már évek óta funkcionál kapocsként a kormány és Pécs között.

hirdetés

A munkahelyteremtő beruházások Pécsre érkezését elősegítő ipari fejlesztések, az M60-as út folytatása, azaz az elkerülő továbbépülése és a várhatóan több milliárd forintból megvalósuló, aquaparkot is magában foglaló sport- és szabadidőközpont felépítése elsősorban Kertváros fejlődése szempontjából lehet kulcsfontosságú. Így vélekedik a kormány-város kapcsolatok intézésével megbízott fideszes országgyűlési képviselő, Csizi Péter.

Csizi Péter1

Lapunknak azt mondta, a miniszterelnök is azon a véleményen van, hogy Magyarország egyik legnépesebb városrészének önálló fejlesztési projektekre van szükség, a találkozó után bejelentett beruházások pedig ilyenek.

– Már a Hauni terjeszkedése, a Harman Pécsre érkezése is jelzi, hogy a városrész befektetői szempontokból is kulcsfontosságú. A Pécsi-víz völgyének barnamezős ipari fejlesztései, az új 90 hektáros, csarnokokkal rendelkező ipari park éppen az ehhez hasonló igényeket szolgálja majd ki – vélekedik a képviselő. Szerinte a hamarosan elkészülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia mellett létesülő szabadidőközpontnak pedig a népességmegtartó hatása miatt lesz jelentősége.

Felidézte: 2009 óta a városrészben ilyen irányokba már elindultak: bölcsődéket, óvodákat, iskolákat újítottak fel, nyárra elkészül egy tehermentesítő út, emellett Kertváros és a belváros között, a Tüskésréten pedig rekreációs park jön létre.

– Ezzel együtt is nagyobb sebességre kell kapcsolni a területen, a feladatokra pedig jól rímel, hogy mindehhez immár a kormányzat is támogatást nyújt – mondja Csizi.

A képviselő fontosnak tartotta megjegyezni a találkozó kapcsán, hogy a rendszerváltás óta példátlan a három egymást követő évben megvalósuló miniszterelnöki vizit. Úgy vélekedett: a 45 milliárdos városi adósság átvállalása, az időről időre megítélt több milliárd forintos címzett támogatások és befektetők ide csábítása mellett ez is azt mutatja, hogy a kormány partnere Pécsnek.