Kertvárosnak jövőre saját rendelője lesz

A volt Pétáv-irodát szemelték ki

Az új kertvárosi rendelőintézetben több gyermek- és háziorvosi rendelő is lesz a szakrendelők mellett. A Csontváry-sétány található volt Pétáv-irodaház helyén épülő korszerű, modern intézményt várhatóan 2017 nyarán vehetik birtokba a kertvárosiak.

hirdetés

A kertvárosiaknak nem sokáig kell már körbeutazniuk a fél várost ahhoz, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek. Miután ugyanis a Kertváros Konzultáció során a helyiek eldöntötték, hogy hol épüljön meg a rendelőintézet, a város elkezdett a létesítmény előkészületein dolgozni.

A volt Pétáv-irodát szemelték ki
A volt Pétáv-irodát szemelték ki

Csizi Péter országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, a konzultáció alatt lehetséges helyszínként merült fel az egykori Honvéd kórház területe az Árnyas utcában, de felvetődött megoldásként a Nevelési Központnál található egykori Pétáv-irodaház épülete is. Végül a szavazatok többségét az utóbbi helyszín kapta, ami – folytatta Csizi – azért volt jó döntés, mert a Csontváry-sétányon található egykori Pétáv-iroda könnyebben megközelíthető tömegközlekedéssel, mint a Honvéd kórház, aminek a felújítása ráadásul pluszpénzeket is felemésztett volna.

Az országgyűlési képviselő szerint a mintegy 50 ezres városrészben olyan rendelő kialakítására van szükség, amely olyan funkciókkal bírjon és olyan ellátásokat tudjon biztosítani a helyiek számára, amelyek egy hasonló méretű városban is elengedhetetlenek. Kifejtette, hogy a korszerű kertvárosi rendelőintézet kialakítása során két fő szempontot vesznek figyelembe.

Jövőre már rendelő lesz az épületből
Jövőre már rendelő lesz az épületből

Az egyik, hogy biztosítva legyen az intézet fenntarthatósága. Az elmúlt években – mondta Csizi – azért is újították fel a pécsi rendelőintézeteket, hogy azok költséghatékonyabban tudjanak működni, így az új intézet megteremtése és jövőbeni fenntartása sem jelent majd jelentősebb többletterhet a város számára. A másik lényeges szempont, hogy a beruházáshoz szükséges források a város rendelkezésére álljanak. A többnyire európai uniós fejlesztési forrásokból megépülő új rendelő esetében ez a feltétel is adott.

Lépnek!
Lépnek!

A modern, korszerű, minden igényt kielégítő új intézményben a tervek szerint 4 háziorvosi és 2 gyermekorvosi rendelőt alakítanak majd ki, és természetesen szakorvosi rendelők is helyet kapnak itt. Lesz anyatejgyűjtő, belgyógyászati rendelő, nőgyógyászati rendelő, szemészeti szakrendelés, ultrahangos rendelő, terápiás helyiség, gyermekpszichiátria, védőnői szolgálat és mintavételi labor is.

Mindenekelőtt azonban el kell végezni az épület teljes körű felújítását, energetikai korszerűsítését és az akadálymentesítést is, hiszen az épület legutóbbi felújítása 1991-ben történt, azonban a szerkezeti megerősítésen kívül további felújítási munkálatok nem történtek.

A teljes beruházás tervezett költsége bruttó 283 millió forint, amelyet európai uniós forrásokból fedeznének, leszámítva a szakorvosi rendelők kialakítását és az esetleges szerkezetmegerősítési munkákat, amelyeket a város saját költségvetéséből végez majd el. Ha minden jól megy, várhatóan 2017 augusztusában már nyithat is az új kertvárosi rendelő.