Keserű a magyar, de Pécset szeretik

A fejlett országok közül Magyarországon a legelégedetlenebbek az emberek az életükkel – derül ki egy életminőséget vizsgáló nemzetközi felmérésből. A kérdőívre adott válaszokban kaptak magas pontszámokat is a magyarok, akik ok nélkül is képesek pesszimisták lenni.  

hirdetés

A magyar emberek elégedetlenek az életükkel, legalábbis ez derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által készített felmérésből. A 33 nemzet közül ugyanis honfitársaink adták a leginkább negatív válaszokat a témában. Több vizsgált területen azonban igen jól szerepeltünk.

A gazdaságot, illetve több objektív és szubjektív szempontot (például a fizetést, a lakhatást, a közösségi aktivitást, vagy épp a munka és a szabadidő egyensúlyát) vettek figyelembe az OECD szakemberei a felmérés készítése során. Ezek alapján Ausztráliát kiáltották ki a legboldogabb nemzetnek, mi, magyarok viszont csak a mezőny hátsó harmadában végeztünk. Az életünkkel ugyanis mi vagyunk a legkevésbé elégedettek, ráadásul úgy érzik a magyarok, hogy nagyon keveset keresnek. Magas pontszámot kaptunk viszont a közbiztonságra, a munka és a szabadidő közti egyensúlyra, de jól szerepeltünk az oktatás és a közösségi aktivitás mérése kapcsán is, illetve kiderült, szép a táj az országban.

Keveslik a fizetésüket a magyarok

A felmérés egészét tekintve nem értünk el rossz eredményt, sokszor pont a szubjektív szempontokra kaptunk gyenge pontszámot. Tistyán László szociológus szerint ez nem új keletű jelenség hazánkban:

– Rengeteg kutatást végeztek, végeztünk ebben a témában, de senki nem jött még rá, hogy miért vagyunk ok nélkül pesszimisták. Leginkább az a vélemény terjedt el, hogy a magyarok nagyon anyagias gondolkodásúak, ez pedig a rossz feltételekkel párosulva okozza a negatív hangulatot. Ezt a hatást pedig az is erősíti, hogy gyakran leépítjük társas kapcsolatainkat, elzárjuk magunkat a többi embertől – tudtuk meg a szociológustól.

Az általunk megkérdezett járókelők szintén a szakértőt igazolták véleményeikkel. Persze van, aki elégedett az életével, de a többség azért nem szeret Magyarországon élni, mert körülötte mindenki keserű. A magyarok ráadásul irigyek és sokat bántják egymást – mondja az utca embere. Más arra panaszkodik, hogy mindent feláldozott a munkájáért, de úgy érzi, nem érte meg, ugyanis egyre elkeserítőbb a helyzete.

Amikor viszont arról érdeklődtünk, hogy szeretnek-e Pécsett élni, ezzel látszólag ellentétes válaszokat kaptunk. Szinte mindenki jó véleménnyel van a városról, sokan hosszú távon is el tudják képzelni itt a jövőjüket, hiszen élhető, családias, emberléptékű település – sorolják. Bár akad olyan is, aki jól érzi magát, de mégsem maradna itt örökre, vagy éppen a szakmai előrelépés miatt hagyná el Pécset.

Tistyán László szerint ez a két vélemény egyáltalán nem üti egymást.

[frame]

Mi az az OECD?

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) különböző tagjait (kormányokat) abban próbálja segíteni, hogy a lehető legjobb gazdasági és szociális politikát tudják kialakítani. Magyarország 1996 óta tagja a párizsi központú szervezetnek.

Legfrissebb felmérésük szerint Magyarország lakosságának 56 százaléka rendelkezik fizető állással, ami jócskán elmarad a 66 százalékos OECD átlagtól. A magyarok 1980 órát dolgoznak egy évben, többet, mint az OECD-ben (1776). Viszont a 25 és 64 év közötti hazai népesség 81 százaléka legalább egy érettségivel rendelkezik, míg az OECD országait tekintve ez a mutató csak 74 százalék. A születéskor várható élettartam hazánkban 75 év, 5 esztendővel kevesebb az OECD területén várható 80 évnél.

[/frame]