Késhet a családtámogatás

Az államkincstár informatikai rendszere átáll egy újabb és korszerűbb struktúrára. Azonban ez idő alatt nem tudják fogadni az új igényeket, így a családtámogatási ellátások akár hónapokat is csúszhatnak.

hirdetés

Aki mostanában igényelt vagy igényel családtámogatást az államkincstártól, akár több hónapos csúszásra is számíthat. Ugyanis átmenetileg leáll az ügyintézés, mivel az államkincstár informatikai rendszerét újabbra és korszerűbbre cserélik – olvasható a Baranya Megyei Államkincstár honlapján. Az új rendszertől jobb, gyorsabb és ügyfélbarátibb működést remélnek.

A már elbírált támogatások kiutalása zavartalanul működik, és csúszásra sem kell számítani. Azonban az új anyasági és fogyatékossági igények folyósítása átmenetileg meghosszabbodhat. Ezeket a kérelmeket ugyanis a régi rendszer már nem, az új pedig még nem látja.

Várhatóan májusra bírálják el az új igényeket, azok beérkezési sorrendjében. A támogatást visszamenőleg egy összegben utalja majd ki az államkincstár.

– A kisebbik lányom néhány hete lett két éves, ezért én is megigényeltem a gyest. Annak örülök, hogy visszamenőleg kiutalják az összeget, de azért most hiányozni fog az a közel 25 ezer forint a háztartásból, amit havonta kapunk – mondta Gabriella. – Úgy tudom, hogy mostanában próbálják meg feldolgozni a kérelmeket, viszont a beérkezés sorrendjében utalják ki a pénzt.

– Engem szerencsére ez a része nem érint. Már hónapokkal ezelőtt igényeltem a gyest, és minden hónapban rendesen kapom is. A fiam ősszel volt két éves – mesélte Annamária. – De mikor először hallottam róla, megijedtem, hogy az én támogatásom is csúszni fog.

– Abban a hitben voltam, hogy ugyanúgy, mint a gyedet, a gyest is a munkáltatónak kell intéznie, ezért nem is foglalkoztam vele. De emiatt majdnem lecsúsztam róla – mondta Ildikó. – Ugyan sikerült időben igényelnem, de a gyerekem nemrég lett két éves, így csak visszamenőleg kapom meg a támogatást, mert az informatikai rendszer átalakítása is érint.

 

A Magyar Államkincstár közleménye

Új informatikai fejlesztés valósult meg a Magyar Államkincstárnál. A családtámogatási ellátások folyósítását támogató beruházás uniós társfinanszírozással jött létre, így az átállást követően a 2013. április havi családtámogatási ellátásokat az eddigieknek megfelelően a szokásos időben, 2013. május 2-án utalta a Kincstár.

Az új rendszerrel 2013. április 25-étől a soron kívüli utalások teljesítése is megkezdődött. A 2013. március havi családtámogatási és fogyatékossági támogatásokat a Kincstár a megszokott időpontban – április 2-3-án – elutalta.  Az egyszeri anyasági támogatás iránti igények elbírálása, illetve folyósítása is zavartalanul működött ebben az időszakban.

A 2013. március 22-e után benyújtott igényeket a Magyar Államkincstár feldolgozta. Azokban az esetekben, amikor az ellátás megállapítható volt, illetve benyújtáskor hiánytalanok voltak az igényléshez szükséges papírok, az utalások szintén rendben (május 2-ával) megtörténtek.  Az intézmény mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kerüljenek feldolgozásra az új rendszer bevezetése közben benyújtott igények.

A Magyar Államkincstár által közel 1,5 millió személy részére folyósított családtámogatási ellátások az eddigieknek megfelelően a közeljövőben is pontosan, időben kiutalásra kerülnek.