Későn lesz dinnye idén

Jó a minőség, de a mennyiséggel gondok vannak

Baranyában dinnyepalántákat mosott ki a földekre lezúduló csapadék. Az Ormánságban mintegy száz hektáron termesztenek a gyümölcsből, de mindegyik földet érinti a szokatlan, esős és hideg idő.

hirdetés

Traktorral nem, csak gyalog tudja megközelíteni földjeit Bőgős János, annyira fellazult a talaj az eső miatt. A kifejlődött dinnyék napok óta vízben állnak az Ormánságban. A hirtelen jött meleg és a párás idő pedig újabb problémát okozhat a gazdáknak. Úgynevezett fenésedés jelenhet meg a zöldségen, ami újabb rothadáshoz vezethet. Emiatt később és kevesebb dinnye kerülhet a polcokra az idén.

– Ez egy gombabetegség, amitől a levelek elszáradnak, sőt rámegy a tőre is, és egy az egyben elkezd besárgulni, majd elszáradni – magyarázta Bőgős János besencei őstermelő.

Baranyában száz hektáron okozott gondot az esőzés, azonban más növényekben, például a búzában és a repceföldön nem keletkezett kár.

– A kalászosok még utolérhetik magukat, az eső miatt eldőlt növények felállhatnak és kiheverhetik a csapadékot – véli Tamás Mihályné, a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója. – Szerencsére nem olyan intenzitással jött az eső, hogy komolyabb károkat okozhatott volna.

A termelők szerint a hazai dinnye egy-két héttel később kerülhet majd a piacokra. Árukat tekintve pedig nem várható nagy változás, 230-300 forinttól lehet majd kapni június közepétől.