Készül a “pécsi Margit-sziget”

Ilyen gumis futópálya lesz Pécsen is

Igazi szabadidőparkot, rekreációs központot hoznak létre Tüskésréten még idén. Egy magáncég saját erőből és uniós forrásból épít vízisíközpontot, gumis, kivilágított futópályát, játszóteret, szabadtéri fitneszparkot. Közel félmilliárdos fejlesztés indul.

hirdetés

Idén végre valóság lehet abból, amiről az elmúlt hosszú években csak álmodozás szintjén volt szó, vagyis újra élettel telhet meg a belváros és Kertváros között fekvő Tüskésrét. A mai dzsumbuj helyén szabadidőparkot, a tavon pedig vízisípályát alakítanak ki még idén. Egy cég ugyanis bérbe veszi az önkormányzattól a területet, hogy ott egy 225 millió forintos uniós támogatásból és saját erőből összesen 300 millió forint felhasználásával kezdjen beruházásba a tavasz második felében.

Ilyen gumis futópálya lesz Pécsen is
Ilyen gumis futópálya lesz Pécsen is

– A terveink készen állnak, most azok engedélyezési eljárása folyik. Ahogy tehetjük, elkezdjük a beruházást, legkésőbb április 1-jén erre sor is kerül – mondja Katics Viktor, a beruházó Pécsi Víz Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Mint mondta, a parkot várhatóan nyár végétől, ősz elejétől meg tudják nyitni a pécsiek előtt, míg a vízisípályát valószínűleg jövő tavasztól lehet használni.

Őszre kész az új pécsi park - Fotó: facebook.com/centralparkpecs
Őszre kész az új pécsi park – Fotó: facebook.com/centralparkpecs

A nagyobb munkák előtt a városnak is lesz dolga.

– Az önkormányzat tulajdonán álló tó jelenleg nem alkalmas rekreációs célokra, így összesen 150 millió forintból leengedjük, kikotorjuk, szintezzük, megerősítjük a teljes partszakaszt. Erre a közelben rekultivációs munkálatokat végző Pannon Hőerőmű biztosítja számunkra a forrást. A munkával nyárig végzünk – mondja Csizi Péter alpolgármester.

Ő azt mondja, a projekttel nyer a vállalkozó, az önkormányzat és a pécsiek is.

– Az önkormányzatnak már régóta célja a környék rendezése, az ottani lehetőségek kiaknázása, de forrása nem volt ehhez. A mostani konstrukció viszont mindenkinek megfelelő, hiszen adófizetői forintok nélkül kap a város egy élettel teli, kivilágított futópályával ellátott zöldterületet, ráadásul a vízisípálya üzemeltetőitől még bérleti díj is megilleti – mondja Csizi, aki szerint a korszerű park a fővárosi Margit-szigethez hasonló felszereltségű lesz.

Lesz játszótér is
Lesz játszótér is

A tóval együtt több mint tízhektáros területen lesznek fából készült padok, asztalok, tűzrakóhelyek, kiépített parkoló, a tóba nyúló stégrendszer, 1500 méteres gumiburkolatú, kivilágított futópálya, strandröpladba, strandfoci pálya, szabadtéri fitneszpark, játszótér, büfé, kávézó, mosdó, illemhely is.

 • Csilla

  Szeretném, ha az udajutásra is gondolnának az önkormányzat illetékesei!!!! Gondolok a gyalogos és biciglis közlekedésre.

 • Névtelen

  Mindezt megértem és elfogadom, de kérdem, hogy egy normális strand, wellness fürdő mikor épül Pécsett, mert a legutolsó kis település is lehagyott bennünket, márpedig anélkül nem lesz idegenforgalom fellendülés! Nincs az a túrista, aki a Tüskésréti csodáért jön Pécsre.

 • GX

  Hajrá kötekedők!!!Én örülök neki, hogy nálunk megvalósulhat ez.Nem érdekel a negatív hozzáállás, bármit is írtok.

 • Én 2

  Azért ha mindez meg is valósulna.. a környéken élők nagyrésze.. őő hogy is fejezzem ki magam.. “megélhetési bűnöző”.
  Meddig fog így egyben maradni ez az egész létesítmény? Főleg a fa padok.. főleg télen!?
  Arról nem is beszélve, hogy puszta poénból tönkreteszik az ilyesmit. Mondjuk nem csak a “megélhetési bűnözők”, hanem a sima egyszerű fiatalok, akik azthiszik, hogy ettől keményebbek lesznek és menők. Bár az is igaz, hogy ez mindenhol és mindig így volt az országban! Gyerünk, költsük erre a pénzt! Egy hónapig talán ép marad és használni is tudjuk 🙂

 • ÉN

  Én arra leszek kíváncsi hogy mennyi lesz a belépő! Ennyi pénzt elköltenek, ott tuti szeretnék viszont látni!

 • Névtelen

  Amúgy szerintem nem biztos h. a sport centrumban feltétlen kutyafuttató is kell. Ugyan is minden parkban, köztereken “futnaka kutyák “.
  Igazán az embereknek kellene már végre egy külön “futtató “.

 • kampec

  Streetball palya nem lesz?

 • figyelmes

  Kedves Lagor: ne ijesztegess feleslegesen. Nézd meg a térképet, nem arról a tóról van szó. Egyébként is leeresztik, rendbe hozzák, újratöltik. Ne vedd el előre az örömünket!

 • lagor

  semmi szukseg ilyenre! ezt az egesz szennytavat be kell temetni földdel, hogy ne fertozze tovabb a pecsieket! argon, rapidmotolan kettes izotoppal, szantamol-acib, kulumun 32-es mutacioval van a vizeben es a kornyezo foldekben. ha ebből iszik egy kisgyerek, lassu es fajdalmas halallal hal meg. raadasul a kutyakat rögtön megöli.

 • SZISZKA.

  VÉGRE VALAMI …ÉN SZEMÉLY SZERINT NAGYON ÖRÜLÖK A FUTÓPÁLYÁNAK HA EZ VALÓBAN MEG VALOSUL:)

 • lovas

  Mi évek óta lovagolni jártunk oda, gondolom nekünk nem lesz hely az új felállásban.

 • re cuki cég

  Benne van a cikkben, Katics Viktor, a Pécsi Víz Szolg Kft. tulajdonosa.Ó szeretett volna Orfűn is épiteni vizisípályát. Ez az úr nem a Platina bau egyik ügyvezetője, ami korábban Nagy csaba alpolgármester cége volt? Nem tudom, esetleg más is megkapta volna jelképes összegért ezt a területet? (ezt egy korábbi, decemberi cikkben olvastam). Reméljük, hogy tervét meg tudja valósitani és lesz egy olyan zöld terület, ahová szívesen megy majd az ember.

 • Andrea

  a kuytafuttató fontos lenne, ugyanis nagyon sok a kutyás ember, és a kutyák nagyon szíves sétálnak ilyen helyeken, de valóban célszerű lenne elkülöníteni őket az ijedősebb gyerekektől és szülőktől.

 • Amna

  Ez nagyon jól hagzik, reméljül, lesz is belőle valami. 🙂 Amúgy szerintem egy kutyafuttatót is ki kéne alakítani, hogy a kutyásokat egyértelműen el lehessen különíteni a kocogóktól és a játszóterezőktől.
  Még a Balokánnyal kellene valamit kezdeni, főleg, hogy ott a Tudásközpont, sok egyetemista mászkál arrafele, biztos lenne igán ott is egy biztonságos, rendezett parkszerűségre a dzsumbuj helyett, és akkor tényleg ki lennének használva a lehetőségek.

 • Ki ez a cuki cég?

  Miért nem írja a cikk, hogy ki ez az áldott cég aki ezt a jót teszi velünk?

 • Névtelen

  Én jómagam nagyon örülök ennek a lehetőségnek ,mert fontosnak tartom hozzám hasonló igényekkel rendelkező ember társaimmal,h.szép és tiszta helyen mozgathassam meg magam. De eléggé tartok attól, valyon lesz e biztonságom h. pld.ul , futás közben nem fog e rám ugrani egy szabadon “kocogó kutya , akit szinte tisztelnem kell”,h. ö is ott vagy netán elsőbbséget kell adjak neki az ösvényen. Nem is beszélve a szabadon hagyott szükségeik termékeit. Nos, egy két kultúrális tereken nyugodtam locsizhatnak a kutyukák a szökőkutakban…és végezhetik dolgukat virágokon. Kérdezem lesz biztoságom a nagy kultúrában,vagy köszönnöm kell ott is az ebeknek.

 • Névtelen

  Eléggé kampány szagú, de örülni kell neki! 😉 Mondjuk minden egyes perem terület megérdenelne egy ilyen típusú fejlesztés, hiszen van akkora a város és lakja annyi ember, hogy lenne lét jogosultságailletve kihasználtsága… Amíg viszont nincs rá pénz, addig örüljünk ennek! 🙂

 • igen, persze, majd horgászokat is odaengednek, amikor pont azok zavarták el őket Orfűről

 • Névtelen

  Azèrt làtszik a kommentekbôl ,hogy mennyire örül neki mindenki, mièrt kell folyamatosan mindenbe belekötni???? Ha lesz akkor nagyon jó lesz, ha nem akkor meg Ez Van… ,de hogy egyből negatív kinyilatkoztatàsokkal telik meg egy ilyen cikk komment rèsz az màr gusztustalan. Ezért olyan ma Pècs amilyen, nem a politikàra gondolok mert azt leszarom ,hanem az emberekre !
  Egy vàros èletminősègèt nem feltètlenül a X ember hatàrozza meg, hanem azok akik benne laknak!

 • bogus

  remélem horgászni is lehet majd!

 • füzzi

  A beruházó a Pécs viz szolgáltató kft. aminek a profilja alapján (ami nincs) szenyvizelvezetéssel foglalkozik.De valami nagyon régi cég lehet mert egy mobil telefonszámon kivül és egy irodán kivül mást nem lehet tudni róluk ” google” se egy ajánlás,se egy referencia, se egy fotó ,de valahogy meg nyerték ezt a 225.000.000.huf uniós pénzt.

 • Kicsit Pécsi

  A Melinda park akkor töltené be az igazi funkcióját, ha végre a kutyásokat kitiltanák onnan. A gyermek koromban volt ott parkőr, nem is volt kutyás a parkban, de rongálás sem. A kismamák a gyerekeket nyugodtan levihették a homokozóba, öntözték a füvet, és nyugodtan leteríthettél egy pokrócot, nem kutyagumiba tetted azt.

 • füzzi

  gumis futópály…..-,közvilágitással…..-,vizisi központ…………..-,játszótér………,-szabadtéri fittnes park……….-,fából készült padok………..,- fából készült asztalok-..,tűzrakó helyek……….-,kiépitett parkoló,………….-tóba nyúló stégrendszer…………..,-strand röplabda pálya…….,-strand foci pálya.-..Büfé,….kávézó…….mosdó……illemhelyek????..(nem csak egy toi-toi) És ez mindössze 300.000.000HUF igaz ebből 150.000.000HUF csak a” föld” munka illetve a zagy-tó ki kotorása.Ugyanis föld nem sok van ,mivell ez a terület a Pécsi Hőerömű zagytározója volt.Vagyis az elégetett szén után maradt salkot horták ide (nem keveset),de mivel a 80,’s években a salak és a por szeles időben el lepte a kertvárosiakat ezért később mindenféle növényel probálkoztak be telepiteni a területett hogy ne fuladjunk meg.EZ ma a botanika ott.Ezeket a terveket nem Csizi találta ám ki…..annyira nem okos gyerek,csak elő vettek a fiókbol egy 90’s években készült tervet amit még szakemberek terveztek(részben a Pécsi Hőerömű egykor magas szinten képzet kiváló mérnökei) de akkor valahogy nem volt rá pénz.A csizi meg gyors be dobta a kampányba. ÉS az újságiró (aki független)???? KORB ZOLTÁN leirta ezt.”közel fél milliárd forintos beruházás” az unió ad 225.000.000huf a válalkozó adja a többit 75.000.000.huf de ez mitől van közel a fél milliárdhoz ez inkább közel van a negyed milliárdhoz.Vagy talán kicsit több lesz???? a végén??

 • füzzi

  ” Belváros és Kertváros között” Csak szólok az elvtársaknak hogy az ami ez a két pont között van azt úgy hivják Pécsi vásár tér. Amiről maguk beszélnek azt úgy hivják( Délkelet-Pécs) mint pl Balokány ,Újhegy,

 • füzzi

  mikor épűlt bár mi is ebben a városban 300 millióbol???Ezt a kampány dumát egyétek csak meg ti.Ebből ha mindenki el teszi zsebre amit szokot az uniós pénzekből,akkor itt nem vizisipálya lesz szerinttem hanem csak le lesz vágva a gaz .ÉN azért elöbb ott kezttem volna futó pályát meg normális játszóteret csinálni ahol laknak is.

 • Pista

  Marianna, savanyú a szőlő?!?!

 • Gyöngyike

  A Malomvölgy rendbetétele is gyönyörűséges, igazi paradicsomi kirándulóhely, reméljük “Tüskésrét” sem lesz különb. Aki a természet szépségei előtt hódol, test edzését is a szabadban tartja az bizonyosan örömmel fogadja a hírt! 😉

 • Marianna

  Es mindezt persze oszre kell megvalositani hogy utana 6 honapig teljesen kihasznalatlan lehessen…milyen remek otlet.

 • Lol

  Na látom sokan beszopják a kampánybullshit-et.

 • Mujo

  jo jo nagyon yo

 • Kertvárosi

  És a Melinda parkot kellene még tovább fejleszteni, hisz akinek nincs kocsija ott talál egy gyönyörű zöld területet, és olyan jó csinálják az ott lévő egyesület emberkéi.Most a ház, de remélem utána a park is sorra kerül. Ne hagyják félbe! Sportpályák, játszótér minden egy helyen és nem kell utazni. Ne tegyék azt amit szoktak, folytassák a fejlesztést. Jó kezekben van most a park.

 • emerenc

  Jo otletnek tartom de sok màs fontosabb lenne.De azért örülök az unokàimért. De annak is örülnék ha Hoppàl úr a külterületekre is figyelmet forditana.Mert mi levagyunk.Màr 17 éve igérik a vizet de csak esőt kapunk Ne csak a szavazatunk kelljen.

 • anonym

  Nagyon jo otlet,bar a belvarostol messze lesz,de legalabb lesz:)

 • névtelen

  A belvárosi embereknek is jár valami és nem csak a Malomvölgyi tó létezik. Szerintem nagyon jó ötlet és mindenkinek örülnie kéne ennek a kezdeményeznek!

 • Anonymus

  Grincs hozzászólónak üzenem, hogy akaszd fel magad. Ha nem tetszik a város tipli. Az ilyen együgyű hozzászólásoddal ne itt egesd magad! Köcsög! 😉

 • Névtelen

  Igen malomvolgy jo lenne!!!!!)

 • ist.

  de vajon mennyi lessz a napijegy?
  mert ugye a magánbefektető önzetlensège……

 • AHA

  De ugye nem olyan torzó lesz, mint a Pécs-Pellérd kerékpárút, ahol a kerékpárútnak hirtelen vége lesz, és hopp ott egy kiemelt szegélyekkel (!!!???) lehatárolt ún. elkerülő út. Onnan biciklivel hova kellene tovább menni? Merre? Tüskésrétre hogy lehet pl. kerékpárral kimenni? És lehet majd? Csak kérdem, meg azt is, hogy olyan masszívan be lesz kamerázva, mint a Szilárd Leó park uránban? Mert csak hülye nem látja, hogy az az egy szem műkamera csak egy játék és nem valódi. Ennek nem sok értelme van. Persze a pénzt felvették rá, mint ahogy a Pécs-Pellérd kerékpárút végig építésére, a Füzes dűlő-elkerülő út csatlakozás kiépítésére….stb, stb. Épüljön meg pesze, kell, jó is, de örömködni csak akkor kell, ha működni is fog, és egy év után nem úgy fog kinézni, mint a Szilárd Leó park, Kossuth tér, Tettye…addig az ilyen csizi-tóth berci féle sz@rházik még fognak mást is idehazudni következmények nélkül.

 • bob

  Ilyenek vsgytok ti semi se jo !
  Ha. Csutkars nyalna valaki a segeteket mert ti aut keritek. Nektek az se lenne jo. Igazi magyar mentalitas

 • Daniné Horváth Éva

  Nem 1 játszótér kellene, hanem sok (l: Szeged). De az itt lakók hozzáállásán is változtatni kellene. Pl: egy kis összefogás……….

 • Roland

  Remélem, ez nem csak egy választási fogás…

 • Hm

  Névtelen!

  Ezzel egyetértek. Akár kis mellékutakon, kerülőt téve, de jó volna, ha az összes városrészt összekötnék bringaúttal a belvárossal. Nagyon sok fiatal döntene a bicó mellett a busz és az autó helyett.

 • Futó

  Malomvölgybe kéne!

 • dena

  szuper, végre:)

 • Névtelen

  Nagyon jó dolog, az már más kérdés, hogy Malomvölgybe megy a legtöbb Kertvárosban élő ember, Tüskésrétre megint máshonnan mennek, ez jól van így. Fejlesztés az alapja minden jónak!
  Talán ezt Malomvölgyet is fejleszteni kéne:
  Én ott felújítanám a parkolóhoz vezető utat, és a parkolót. Pár illemhelyet is ki lehetne rakni… de nyilván nem a tóba engedve a dolgokat.
  Esetleg bringatároló sem hangzana rosszul!
  Ha a városvezetés nem csak az egyetemi bringautat építgetné, hanem a városban több célpontot összekötne, nagyon szép lenne!

 • grincs

  Margit-sziget? Hát lehet, hogy jobban járnánk, ha elárasztanánk vízzel ezt a retek romvárost. Ami meg kilátszik a vízből, azon futkározhatnak a pécsiek, mint a mérgezett egér…

 • Lol

  Nem is tudom miért nem hiszek csizinek…

 • Zoltán

  Sanyi! Miért?

 • Sándor

  A Malomvölgyi tavat kellett volna inkább fejleszteni.

 • Hm

  Ez jó hír. Legyen így.