2017-re lenne kész az új Vásárcsarnok

A Pécs2020 gazdaságfejlesztési program egyik fontos eleme az úgynevezett rövid ellátási lánc kialakítása Pécsen és Baranya megyében. Cél, hogy a helyi gazdák által előállított termékeket helyben vásárolják meg a fogyasztók. Két év múlva már működhet a rendszer.

hirdetés

A 2020-ig tartó időszakban Magyarország a vidékfejlesztési program során külön tematikus alprogramot szentel a rövid ellátási láncok (REL) fejlesztésére. Európa szerte fejtörést okoz, hogy az élelmiszerláncban keletkező haszonból miként tudnának nagyobb arányban részesülni a termelők. Egy uniós jelentés szerint megoldást jelenthet ennek a lerövidítése, azaz a közvetítők – kereskedők – számának csökkentése és a termelőkhöz minél közelebb kialakított értékesítési pontok létrehozása.

Pécsen is folyik a helyi REL kialakításához szükséges előkészítő- és szervezőmunka. Fazekas István, a feladattal megbízott Pécsi Patrónus Kft. ügyvezetője hatékony rendszert szeretne megvalósítani.

– Lesznek felvásárlási-, gyűjtőpontok Pécsen és a megye két városában, később pedig több településen is szeretnénk még felállítani ilyeneket. Azok a kis- és őstermelők adhatják el termékeiket a felvásárlópontokon, azaz nekünk, akiknél megoldott a minőségi és szakszerűségi kontroll. Mi gondoskodunk termékek a pécsi központba való szállításáról, azaz a logisztikáról is.

diana téri piac1

A tervek szerint a Pécsen megépülő hűtőház, illetve zöldség- és gyümölcsválogató és -tárolóhely alkalmas lesz a sokféle termék rendszerezésére úgy, hogy azok mind az árusítóhelyeken, mind pedig a közétkeztetésben piacképesek legyenek.

A jelenlegi állás szerint a REL az új pécsi vásárcsarnok felépítésével egyidejűleg, azzal szorosan együttműködve, 2017 közepére-végére valósulna meg, addigra kell működőképesnek lennie a rendszernek.

– Addig azonban hatalmas előkészítő- és szervezőmunkára van szükség, hiszen az agrárgazdaságban annyira lecsökkent a kisvállalkozói kedv, hogy tényleg kell az a 1,5-2 év, amíg felépítjük ezt a hálózatot, amelynek tagjai folyamatosan fognak termelni és beszállítani a rendszerbe – tette hozzá Fazekas.

Az alap már megvan, a Magar Szociális Szövetkezet jóvoltából ugyanis nemrég átadtak Pécsen egy feldolgozóüzemet, ami a létrehozandó hálózat bázisát adhatja.

Már most komoly kapcsolat van a Magar és Patrónus Kft. között. A Magar már most bölcsődei beszállító zöldség- és gyümölcsáruk tekintetében. Ő lenne az egyik bázis, amire építve nemcsak a beszállítói kör számszerűsége bővülne, hanem a feldolgozottság is megvalósulhatna, hiszen a nemrég átadott kis élelmiszer-feldolgozó üzem – ami modulszerűen tovább bővíthető – alkalmas arra, hogy a mezőgazdasági termékek egy részéből élelmiszer-ipari termékeket, például konyhakész zöldségeket vagy konyhakészen felhasználható burgonyakészítményeket állítsanak elő.