Két hét múlva fél Pécs tüsszög

Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

hirdetés

A szervezet lapunkkal közölte, hogy idén július elején jelentek meg először a csapdákban a parlagfű pollenszemei. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfűpollen koncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó szintet is.

Az időjárás-előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére Pécsen is tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható – írta az ÁNTSZ.

A sok allergiás betegre tekintettel az ÁNTSZ folyamatosan tájékoztat majd bennünket az aktuális parlagfűhelyzetről.

Pusztítani már most lehet…

Ennek érdekében idén is naponta frissítik a honlapjukat (oki.antsz.hu) több város – köztük Pécs – aktuális pollenadataival. Augusztus elején pedig ismét elindítják a parlagfűpollen-riasztási rendszert is: szerdánként teljes országos parlagfűjelentést tesznek közzé. A tisztiorvos hivatalos Facebook-oldalán (www.facebook.com/tisztiorvos) az aktuális parlagfűhelyzetről szóló jelentéseiket is rendszeresen közzéteszik majd.

„A parlagfűpollen-szezon alakulásában az időjárás meghatározó” – írta az ÁNTSZ. Májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, átmenetileg csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után viszont ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel együtt azonban a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

Mint írták, a tavalyi nyár az előző évinél is szárazabb és melegebb volt, ami az előző két évhez képest erősen csökkentette a parlagfűpollen-terhelést. Idén a május és a június is hidegebb és esősebb, a július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt, mint 2012-ben. A szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, de ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható – fejtették ki.