Két hónap parkolás, félévi költség?

Pécsett nem trükköznek, de nem is érné meg.

Felháborodott olvasónk jelentkezett szerkesztőségünknél, mert az október közepén kiváltott, az év végéig érvényes belvárosi kedvezményes parkolóbérletéért hat hónapnyi összeget kell fizetnie. Igaz, a parkolásért is felelős Biokom Nkft. honlapjának tájékoztatása szerint valóban csak éves és féléves kedvezményes bérlet váltható ki, joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem lehet havi, vagy időarányos bérletet kiváltani a városban – ahogyan az lehetséges a “sima”, azaz nem kedvezményes bérlet esetében.

hirdetés

A Biokom honlapján található információk szerint kedvezményes belvárosi parkolóbérletet fél- és egy évre lehet igényelni. Ezzel még nem is lenne gond, ám azoknak a gépkocsival rendelkező belvárosi lakosoknak, akik év közben igényelnek bérletet, ki kell perkálniuk azt az időt is, amelyet nem használtak fel.

Ugyan nem tűnik hatalmas összegnek a belvárosi I. díjövezet éves kedvezményes díja 6600 forint – bár itt kell a legmagasabb összeget fizetni – , az autós jogosan sérelmezheti, hogy miért kell olyan szolgáltatásért fizetnie visszamenőleg, amelyet nem is vett igénybe.

Rácz Henriett, a Biokom ügyfélkapcsolati és koordinációs vezetőjének tájékoztatása szerint a kedvezményes parkolóbérletek feltételrendszereit az idevonatkozó önkormányzati rendelet szabályozza, amelytől a társaság nem tud eltérni. Tehát a kocsitulajdonos kénytelen kifizetni a fél évre vonatkozó díjat. Érdekesség ugyanakkor, hogy intézmények esetében megengedik például a negyedéves kedvezményes parkolóbérlet igénylését is…

A Biokom munkatársának közlése szerint az idei évre vonatkozóan mindemellett magánszemélyek számára 1997 kedvezményes féléves, éves, nyugdíjas parkolóbérletet adtak ki.