Két nagy szülinapot is ünnepelhetünk Pécsett

Két 70 pluszos évfordulót is ünnepelhetünk Pécsett a héten. Először október 14-én ünnepelhetjük 70 éves Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekart, akik a jubileum alkalmából nagykoncerttel köszöntik a várost. Ezután pedig ünnepi koncertet ad az idén 75 éves Benkó Sándor által alapított Benkó Dixieland Band. A világhírű zenekar október 15-én lép fel a Kodály Központban. 

hirdetés

Pécs nyugodtan büszkélkedhet azzal, hogy a városban alkot és zenél Európa egyik legjobb amatőr fúvószenekara, az idén 70 éves Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar. Az 1945-ben alapított zenekar a tiszteletreméltó jubileumi születésnap alkalmából ad nagyszabású koncertet október 14-én este 7 órakor a Kodály Központban.

vasutas zenekar, hl01

A Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar – amelynek tagjai egyébként nem csak vasutasok – 1984 óta számos hazai és nemzetközi versenyfesztivál első díját hozta már el, ami többek között betudható annak is, hogy a zenekar igen széles repertoárral dolgozik. Képviseltetik magukat a komolyzenében, fújják az indulókat, de a városiak bizonyára sokszor hallották már filmzene-feldolgozásaikat is. Az ünnepi koncerten pedig természetesen a lehető legtöbb oldalukat fogják bemutatni a pécsieknek, hiszen felcsendül Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya mellett Erkel Ferenc Fegyvertánca is, és nem maradhatnak el az Indiana Jones és a Csillagok háborúja híres dallamai sem.

Ismerik a feldolgozásaikat?
Ismerik a feldolgozásaikat?

A jubileumi ünnepségen közreműködnek többek között a Pécsi Balett táncművészei, a Vivat Bacchus Énekegyüttes, Ócsai Annamária és Bognár Szabolcs énekművészek. A zenekart Bókai Zoltán vezényli.

 

75 éves a zenekar vezetője - itt ünnepel!
75 éves a zenekar vezetője – itt ünnepel!

A pécsi vasutas zenészek mellett a Benkó Dixieland Band is nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis a zenekart alapító, idén 75 éves Benkó Sándor és zenésztársai egészen rendhagyó módon fogják megünnepelni a jeles napot. Október 15-én a Kodály Központban este 7 órakor ugyanis egy bensőséges zenés múltidézés veszi kezdetét „És él a dixie” címmel, amelynek keretén belül Benkó Sándor kollégáival együtt illusztrálják muzsikájukkal az elmúlt évek pillanatait.

A zenekar fennállása óta bizony hihetetlen mennyiségű művészeti sikert ért el, és nem csupán az ország határain belül. A világ élvonalába tartozó Benkó Dixieland Band alapító-vezetője és társai a rendhagyó koncerten fogják ezeket a meghatározó, meghökkentő, humoros pillanatokat és emlékeket felidézni. A zenés nosztalgia mellett azonban az együttes tagjai a dixieland jelenlegi helyzetéről is beszélgetni fognak, a műfaj hazai- és világbeli sikereiről, fejlődéséről, problémáiról pedig ki tudna többet Benkóék bandájánál? Nem sokan, hiszen a Benkó Dixieland Band zenéjét a legmagasabb magyar művészeti- és állami díjak mellett két amerikai elnök méltatta már, a zenekar ugyanis a New Orleans-i zenei hagyományok ápolásában kiemelkedő munkát végzett.

A koncertet színesítik nagyszerű hazai előadók, így az együttes korábbi népszerű művésze, Nagy Jenő bendzsón, Deseő Csaba mélyhegedűn, Hegedűs Csaba bendzsón, valamint a két népszerű énekes, Micheller Myrtill és Berki Tamás közreműködése is.