Kétmillió eurós Chagall-kép Pécsen

chagall2

hirdetés

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó, kétmillió euróra biztosított Kék falu című festmény is megtekinthető már az október végéig látható Chagall-kiállításon. A festményt kedden helyezték ki a Martyn Múzeumban.

Magyarországon két Chagall-festmény található állandó jelleggel, mindkettőt a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye őrzi. Ezek közül érkezett Pécsre az 1968-ban készült Kék falu című festmény, amelynek elhelyezésekor Őri László alpolgármester is megjelent.

chagall3

A XX. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall életművéből április végén nyílt kiállítás a pécsi Martyn Múzeumában.

Az Álom ihlette művészet című tárlaton a művész bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiáit, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzait, vázlatait és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációit tekinthetik meg a látogatók.

chagall5

Sárkány József, a JPM művészettörténeti osztályvezetője a tárlatot beharangozó sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a mostanitól. Az anyagot ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.