Kétnapos konferencia a romák felzárkóztatásáért

Számos roma civil szervezet végez egyedül sikeres felzárkóztatási munkát szerte az országban. A gond pont az, hogy egyedül teszik ezt, egymástól távol. A cél az összehangolás és tapasztalatcsere lenne – ezt segíti az a kétnapos konferencia, aminek a Gandhi Gimnázium ad otthont.

hirdetés
Uránia Mozi

„Közös dolgaink” fantázianévre keresztelték az Országos Roma Integrációs Konferenciát, ahová az ország minden részéből érkeztek előadók és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is delegált államtitkárokat, államtitkár-helyetteseket.

Jakus László, a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség elnöke elmondta, a kétnapos konferencia főként roma civil szervezetek számára hasznos, hiszen alapvető cél, hogy ők tájékoztatást kapjanak a kormányzat és más civil szervezetek részéről, hogy milyen felzárkóztatási folyamatok vannak az országban.

Mintegy száz regisztrált érkezik az ország minden pontjáról, összesen 15 megyéből és a fővárosból.

– Fontos, hogy a résztvevő szervezetek megismerjék egymást és egymás munkáját. Rengeteg a jó példa az országban, csak ezek elszigetelten működnek egymástól. Ezeken a találkozókon lehet tanulni egymástól, a később pedig az ellesett gyakorlatokat adaptálni a saját területükön, saját szervezetükben – mondta Jakus László.

Nagy probléma napjainkban a romák felzárkóztatása

Előadást tartott a rendezvényen Vitályos Eszter is, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős államtitkára.

– Több mint 691 milliárd forintot már eljuttattunk a kedvezményezettekhez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) csaknem ezermilliárd forintos keretéből – mondta.

Vitályos Eszter hangsúlyozta, a 2014 és 2020 közötti keret a társadalmi felzárkózást segíti és a népesedési kihívások kezelését valósítja meg.

– 641 milliárd forintot fordítunk a társadalmi együttműködés előmozdítására, a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre, egészségügyre, oktatásra és képzésre. Ezen kívül 340 milliárd forintot az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre.

Hangsúlyozta, a keret legnagyobb részéből az oktatás és köznevelés minőségének fejlesztése, a felsőoktatási szakpolitikai célok szolgálata valósult és valósul meg, a második helyen pedig a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem áll.