Egyetemisták kapnak munkát Pécsen

A duális képzésben működik együtt a T-Systems és a Pécsi Tudományegyetem. Számos hallgató kap lehetőséget, hogy gyakornokként ismerkedhessen meg az IT-ágazattal szeptembertől. A polgármester szerint mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy Pécsen maradjanak a jól képzett fiatalok.

hirdetés

Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – jelentették be szerdán.

Bódis József, a PTE rektora emlékeztetett arra, hogy a következő tizenöt évre vonatkozó új felsőoktatási koncepció egyik kiemelt irányvonala a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó képzési struktúra elterjesztése. Ennek megfelelően az elképzelések szerint a hazai felsőoktatás területén növekedne a gyakorlatorientált képzések aránya, és hivatalosan is bevezetnék a duális képzési formát.

Rékasi Tibor, a T-Systems vezérigazgatója arról szólt, hogy az alapvetően a pécsi egyetem nappali képzésében résztvevő hallgatók a program során a gyakorlatban ismerhetik meg a nagyvállalati környezetet, és már a tanulmányaik alatt gyakorlott szakemberekké válhatnak. A gyakornokok szakmai fejlődését a T-Systems Magyarország szakmai mentorai segítik. Később őket alkalmazhatja a cég versenyképes jövedelemmel.

A megállapodás indokai kapcsán kitért arra, hogy az iparágban is kulcskérdés a minőségi utánpótlás, az együttműködés pedig lehetővé teszi, hogy akár a tervezett, pécsi szoftverházban, akár az egészségügyi informatikai területen is gyakorlati tudásra tehessenek szert az egyetem hallgatói és az innováció területén is új eredmények szülessenek.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt mondta, IT-területen erősödött a város. Az IT-Services ősszel nyitotta meg második telephelyét a megyeszékhelyen. Hozzátette: ma már közel négyszáz – elsősorban nyelveket beszélő, fiatal – szakembernek adnak munkát; s a cég kilátásba helyezte a további létszámbővítést is. Azt mondta, ehhez a fejlődéshez nyújthat komoly segítséget az egyetem és a vállalat megállapodása, hiszen így új munkahelyek jöhetnek létre Pécsen.