Kettőzött erővel a hátrányos helyzetű gyermekekért

Véget ért egy tanulságokkal teli időszak: az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ szakemberei szűk másfél éven keresztül dolgoztak általános iskolákban és óvodákban pedagógusok mellett és segítettek nekik a pécsi és Pécs környéki veszélyeztetett térségek gyermekinek felzárkóztatásában.

Egyre fontosabbá vált, hogy a családból, otthoni környezetből magával hozott hátrányokat a szociális-oktatási intézményekben a gyermekek le tudják dolgozni. A program keretein belül állami támogatással másfél éven keresztül lehetett az óvodákban és az iskolákban olyan szociális segítő munkatársat alkalmazni, aki a pedagógusok napi munkáját egészítette ki a nehezebb családi környezetből érkező gyermekek hátrányainak kompenzációjával.

A projekt zárórendezvényét Őri László alpolgármester nyitotta meg.

– Egy előremutató program után vagyunk – mondta. – Az elvégzett munka igazolta, az óvodáknak és iskoláknak szüksége van a szociális munkatársakra, hiszen a tapasztalatok szerint jól ki tudták egészíteni a pedagógiai munkát.

Őri szerint elindult egy felelősségteljes gondolkodás

– Ez a projekt azt is jelzi, hogy valami elindult ezen a területen, a „zárókonferencia” elnevezés ellenére ez a gondolkodás nem ért véget. A jó pedagógiai munka, kiegészítve az elkötelezett szociális munkával, egy egészségesebb következő nemzedéket eredményezhet – tette hozzá.

hirdetés

Hirdetés