Leépítik a pécsi Elszámolóházat

A pécsi intézmények költségvetési feladatait ellátó Elszámolóháznál közel félszáz álláshelyet szüntetnek meg. A lépéssel milliókat spórolnak. 27 emberrel dolgoznak majd kevesebben a cégnél.

hirdetés

Az Elszámolóház feladata a városi intézmények gazdálkodásának irányítása, menedzselése. Az elszámolóházat még 2010-ben hozta létre az új városvezetés a gazdasági ellátó szervezet átalakításával. Az idéntől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) került intézmények működtetési feladatainak ellátására alkalmazott technikai dolgozók és egyéb alkalmazottak foglalkoztatására jelölték ki az Elszámolóházat. A háznál – melyhez 26 intézmény tartozik – így most 315 álláshely van, ebből azonban megszüntetnének 44-et még a nyáron.

Az oktatási és kulturális referatúra csoportvezetője, Staub Ernő által jegyzett dokumentum szerint azonban nem ennyi dolgozót küldenek el, hanem 27 munkatársuk jogviszonyát érintik a tervezett lépések.

Az indoklás szerint azért van szükség a leépítésre, mert bizonyos feladatok esetében olyan munkát is ellátnak – titkári, adminisztrációs, oktatástechnikai feladatok -, amelyek kifejezetten az oktatáshoz kapcsolódnak. Egyes dolgozók munkaköre szintén ütközik a KLIK-ben dolgozók munkakörével, és kevesebb dolgozóval is el tudják látni a karbantartási feladatokat.

Megszüntetik a Központi Műhelyt is, amelynek eddig az volt a feladata, hogy az intézményeket ellássa a tanórákon szükséges szemléltető eszközökkel. Ezt a feladatot kiszervezik, ami olcsóbb, hiszen nem kell a rezsit állni, a dolgozók bérét, járulékait kifizetni. A változások a munkaügyi előadókat, belső ellenőröket is érintik, valamint a műszaki területen dolgozókat.

A létszámcsökkentés összesen 47,7 millióba kerül a távolléti díjak, végkielégítések, felmentési illetmények miatt. A leépítés kiadásainak legnagyobb részére azonban a belügyi tárcától kérnek pályázati támogatást.

A városi körben működő intézmények közül legutóbb a Zsolnay-negyedet fenntartó ZSÖK Kft.-nél történt nagyobb leépítés. Akkor a kommunikációs részlegnél történt jelentősebb karcsúsítás.