Kevesebb esélyük lesz a pécsi diákoknak elhízni

Lawton Chiles Middle School Dining Services

Ha azt mondjuk középiskolás büfékaja, mi ugrik be? Nekünk ketchupos melegszendvics, energiaital és háztartási keksz, de előszeretettel fogyasztottuk a színes italport is magában, és voltak, akik valóságos kólafüggők voltak. Ezért is lehet az, hogy ma Magyarországon minden negyedik gyermek elhízott vagy túlsúlyos. Szeptembertől azonban változás lesz, az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghatározza az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékek listáját is. Pécsi igazgatókat is kérdeztünk. 

hirdetés

Hiába a helyes példamutatás és a rengeteg erőfeszítés, ha az iskolában a zsebpénzt olyan termékekre költik a gyerekek, ami nem illik bele a szülő által elképzelt tudatos táplálkozás képébe. Akkor az egész meló mehet a kukába.

Megy is, ugyanis a WHO, az OECD és a hazai túlsúlyos betegekkel foglalkozó kutatók is egyöntetűen állítják: a magyarok vészesen el vannak hízva. Az elhízás elsődleges oka persze nem biztos, hogy az egészségtelen büfés kaja, de tegye mindenki a szívére a kezét, és úgy mondja, hogy ő csak grillezett csirkemelles szendvicset és tonhalsalátát evett a suliban. Na, ugye!

Az egészségesebb táplálkozás jegyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden magyar iskolaigazgatónak levelet küldött egy listával, hogy mit ajánlott és mit tilos árulni szeptembertől az iskolák büféiben.

A levélben megírták az iskoláknak, hogy milyen jogi következménnyel jár, ha egészségtelen termékeket árusítanak.

Viszlát energiaital, viszlát chips!

A kormányzati célok szerint folyamatosan át kell állniuk az iskolai büféknek arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló, és a chipsadó hatálya alá eső termékek nem árusíthatóak az iskolai büfékben, az iskolai étel- és italautomatákban. Ennek értelmében szeptembertől a büfékben sem lesz kapható chips, cukros üdítő, szörp, energiaital, vagy bármilyen előrecsomagolt, sós termék.

Nem csak arról szól a fáma, hogy mi a tilos

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által készített ajánlás bárki számára elérhető ezen a honlapon. Azt írják, hogy érdemes úgy összeállítani a büfékínálatot, hogy húsok közül a sovány húsok kerüljenek a szendvicsekbe, például baromfi- és sovány sertéshús, baromfi párizsi, pulykasonka, zala felvágott és zöldséges felvágott, de legyen tej, joghurt, kefír, sajt- illetve túrókrém is a kínálatban.

A kenyérből, zsemlék és kiflik választékából elsősorban a teljes kiőrlésűek ajánlottak, a péksütemények közül a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatait ajánlja az intézmény. Zöldségeket, friss és aszalt gyümölcsöket is erősen javasol az intézet.

Ami az italokat illeti, a diákok választhatnak majd az ásványvizek, 100 százalékos gyümölcs- vagy zöldséglevek közül, koffeintartalmú italok azonban egyáltalán nem lesznek kaphatóak.

A pécsi igazgatók örülnek

Bár augusztus vége felé még nem működnek az iskolák üzemi hőmérsékleten, néhány igazgatót sikerült elérnünk. A legtöbben örülnek a változásoknak, hisz a felelős iskolavezetésnek nem újdonság, hogy figyelni kell a diákok étrendjére is, de vannak, akik leginkább a szerződő felük, a büfések miatt aggódnak, mivel a tiltólista igazi versenyhelyzetet teremt a büfések, és a szomszédos kisboltok között.

– Nálunk két büfé is van, de kínálatuk közel 90 százalékban egyezik az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott javasolt listával. Egyetlen oka lehet a büféseknek az aggodalomra: szerződésben állnak egy sütőipari vállalattal, amelynek termékeit nem árulhatják, ezt az árkiesést okosan ki kell gazdálkodniuk – árulta el lapunknak Medgyesi Antal, az Apáczai Csere János Iskolaközpont intézményigazgatója.

Kutas József, a Széchenyi István Gimnáziumának igazgatója elmondta, hogy náluk már évek óta nincsenek cukros üdítők a büfében, ezt a velük szerződésben álló büféseknek ügyesen ki kell gazdálkodniuk, hiszen ha a diákok kólát vagy más üdítőt akarnak inni, átmennek a közeli kisboltba érte.