Kevesebb fémet lopnak

Szinte bizonyos, hogy Európa legszigorúbb fémtörvénye meghozza hatását a pécsi felvásárlók szerint. Legtöbbjük forgalma a felére esett vissza az utóbbi hónapokban, miután a tárgyak leadását szigorú szabályokhoz kötötték. A szolgáltatóktól is kevesebb holmit loptak el ugyanakkor az utóbbi hónapokban.

hirdetés

– Nálunk nagyjából 30-40 százalékkal kevesebb fémet adnak le mostanában, mint a korábbi években, hónapokban. Nem feltétlenül csak a törvényi szigor miatt, hanem mert az új szabályozást egyelőre nem ismerik az emberek, s inkább nem hoznak semmit – mondja Kincses Péter, a megyeszékhely egyik legnagyobb cégének, a Murafémnek pécsi vezetője.

Az ipari hulladékkal mehetnek a NAV-hoz, mielőtt leadják...
Az ipari hulladékkal mehetnek a NAV-hoz, mielőtt leadják…

Ő azt mesélte, a következő hónapokban a kisebb felvásárlók – akik a továbbértékesítésből származó árrésből működtették üzletüket – nagy valószínűséggel lehúzzák a rolót, ha eddig nem tették meg. – Az ellenőrzések is sűrűbben, heti rendszerességgel zajlanak – mondja, hozzátéve: kevés a kivetnivaló, ugyanis például a lopott kábeleket, aknafedlapokat, vízelvezetőket – ha előfordul még ilyen – ma már külföldre, EU-s országokba viszik el leadni.

Kerestünk egy másik nagy és több kisebb céget is Pécsen, de a felvásárlók nem akartak nyilatkozni. Interjún kívül annyit elmondtak, soha nem ment még ilyen rosszul a fémbiznisz, ez pedig a szigor miatt van elsősorban szerintük.

Kevesebb tűnik el...
Kevesebb tűnik el…

Ahogy az is, hogy jelentősen csökkent a fémlopások száma városszerte.

Az áramszolgáltatónál például jelentősen csökkent a fémlopásból eredő káresetek száma, illetve az okozott anyagi kár. – Míg a megyében 2010-ben még 20 millió forintos nagyságrendű kárt okoztak a színesfémtolvajok főleg transzformátorok rongálásával, addig tavaly már csak 3 milliós volt a kár – mondta Varga Ivett, az Eon kommunikációs munkatársa.

Lóczi Szidónia, a Biokom NKft. pr-menedzsere lapunknak elmondta, idén a tavalyihoz képest tíz százalékkal kevesebb csapadékcsatorna fedlapnak kelt lába, s harminc százalékkal kevesebb közlekedési táblát vittek el a fémtolvajok. Utóbbi pozitív elváltozás annak is köszönhető, hogy egy pár éve már nem alumíniumból, hanem horganyzott lemezből készítik ezeket.

A Tettye Forrásház Zrt.-nél a klasszikus csatornafedlap-lopások borzolták korábban a kedélyeket.
Míg 2012-ben több mint száz, 2013-ban csak ötvenegy esetben tett feljelentést a cég lopás és rongálás miatt a rendőrségen, idén eddig mindössze öt alkalommal kellett lopott fedlapot pótolnia a szolgáltatónak.

– Évente 50-80 fedlapot tüntettek el azelőtt, volt olyan nap, amikor egyszerre négy darabnak is nyoma veszett. De vittek korábban mindent, ami mozdítható: kaput, szivattyút, két éve még egy oszloptranszformátort is megpróbáltak ellopni a tortyogói vízbázis területéről. Itt egyébként csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia, hiszen a húszezer voltos középfeszültséggel üzemelő berendezés lefeszítése közben halálos áramütést, égési sérülést is szenvedhetett volna az elkövető – mondja Csöngei Adrienn, a társaság sajtóreferense.

A Megyeri út, a Siklósi út és környéke voltak a leginkább fosztogatott területek. Akadt olyan elem, amit két hónap alatt négyszer kellett pótolni. Ez alkalmanként 25-50 ezer forint költséget és többletmunkát jelent, miközben a tettesek pár száz forintot kaphatnak érte egy fémátvevőnél. A vandálok és tolvajok 2012-ben 5,5 millió, 2013-ban 1,8 millió forint kárt okoztak a vizeseknél.

[box title=”Így változott a törvény” box_color=”#ea3333″]Tavaly novembertől az égetett rézhulladék felvásárlását is megszüntették. Az új szabályok miatt az ipari kábel, a csatornafedél, a vasúti alkatrészek, a vízelvezetők, az ipari elektronikai berendezések, villanyoszlopok, trafóházak, transzformátorok, építőipari segédeszközök, bizonyos mezőgazdasági és vízügyi berendezések, közlekedési műtárgyak, tűzcsapok és szerelvényeik, szobrok fémhulladékai, valamint a bálázott-préselt fémhulladékok csak akkor értékesíthetők, ha azt előzőleg a NAV-hoz mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették, és azt a hivatal visszaigazolta. November óta a kereskedőknek kellett jelenteniük a NAV-nál, de márciustól az eladóknak kell hozzájuk menni, sokan inkább nem foglalkoznak az értékesítéssel. Az előzetes bejelentés elmulasztása ugyanis bírsággal járhat, és nemcsak az értékesítő, de a fémkereskedő is szankciókra, akár engedélye visszavonására is számíthat.[/box]