Kevesebb klórt akarnak a tortyogói vízbe

Kisebb ügyek mellett több fontos kérdésben is döntött a csütörtöki közgyűlés. Az egyik értelmében – amennyiben sikerrel szerepel Pécs és három délszláv város egy pályázaton – a Tettye Forrásház Zrt. gondoskodhat a pécsi ivóvíz minőségének javításáról. A 600 milliós vastalanító arra lesz jó, hogy kevésbé legyen klóros az ivóvíz.

hirdetés

Az uniós pályázaton a szlovéniai Maribor, a horvátországi Slavonski Brod és a szerbiai Zombor közösen indul, hogy vízminőségjavító beruházásokat hajthassanak végre a városokban.  A Horizont 2020 programban a tortyogói vízbázisból kitermelt víz kezelését és minőségének javítását tűzték ki célul, mert a kút határérték feletti vastartalmú vizet szolgáltat. Az ilyen típusú nyersvizet csak sok klórral lehetett eddig jobbá tenni, ami miatt sok helyütt erős utóíze, szaga lesz a víznek.

A pécsiek a víz minőségét egy vastalanító mű létesítésével javítanák, amelyet a tortyogói víztározók közelében építenének meg.

Ahogy azt korábban írtuk, megváltozik négy pécsi utca neve is; mindez 425 embert érint. Egy törvény miatt kell pár év után ismét lépnie a pécsi önkormányzatnak. A legújabb döntéssel így lesz az Alpári Gyula utcából Aranycsapat utca, az Erdei Ferenc utcából Csorba Győző utca, ezért keresztelik át a Gorkij utcát Hamerli Imre utcára és az Ifjúmunkás utcát Martyn Ferenc utcára.

A közgyűlésen Gulyás Emil (MSZP) szerint nincs komoly gond ezekkel az utcanevekkel, tekintve, hogy szerinte az elmúlt ötven évben nem is igazán volt kommunizmus. Utólag visszavonta ezt a kijelentését, miután felszólította Páva Zsolt polgármester véleményének felülvizsgálatára.

Több egyéni képviselő is más nevet adott volna egyik-másik utcának, de végül az eredeti, pécsiek által támogatott új neveket fogadták el. Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) például azt szerette volna, ha a Hősök tere közelében a Gorkij utcából Rendőrség utca lett volna, tekintve, hogy mellette van a Tűzoltó utca. A Jobbik részéről megjegyezték: a rendőrségnek sok dolga van a környéken.