Kezdődik a pécsi rózsaágyások és gesztenyefák permetezése

Május 5-e és 8-a között végezteti a Biokom a városi közterületeken a vadgesztenyék és a rózsaágyások növényvédelmi munkáit, permetezését. A vegyszeres kezelésre a fehérvirágú vadgesztenyefák esetén az aknázó moly első nemzedékének rajzása, a rózsafelületeknél a levéltetvek korai felszaporodása, és károsítása miatt van szükség – olvasható a Biokom közleményében.

hirdetés

A keddtől induló permetezésre az éjjeli órákban kerül sor, este 10 órától másnap hajnal 4-ig.

A felhasznált permetszerek: Runner 2F (rovarölő) TOPAS 10 EC (gombaölő) Mospilan 20 SG (rovarölő) Vektafid A (rovarölő) Csöpp Mix (lombtrágya) a vadgesztenyék esetében valamint Vektafid A (rovarölő), Decis Mega (rovarölő), Ridomil Gold Plusz (gombaölő) Topas 100 EC (gombaölő), Csöpp Mix (lombtrágya) a rózsák esetében – ezek mind III. forgalmi kategóriájú, szabad forgalmú szerek. A permetszer élelmezésügyi várakozási ideje 14 nap, munkaegészségügyi várakozási idő nincs.

Milyen kártevők és kórokozók ellen védekezünk így? Zöld levéltetű, lisztharmat, peronoszpóra, vadgesztenyelevél-aknázómoly és guignardiás levélfoltosodás.

Cél, hogy ne így nézzenek ki a vadgesztenyefák levelei

A permetezés emberekre, melegvérű állatokra nem jelent veszélyt, méhekre mérsékelten, halakra és vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. A közterületen található tárgyakra (például autókra) jutó szer károsodást nem okoz rajtuk.

A Biokom a lakosság türelmét kéri a munkálatok ideje alatt.

A munkák éjszaka lesznek, így nem árt, ha becsukjuk az ablakokat letakarjuk a növényeket, beszedjük a szabadban száradó ruhákat.

A munkálatok pontos helyszínei, időpontjai ide vagy ide kattintva olvashatók. Váratlan időjárás-változás, műszaki probléma miatt azonban ezek változhatnak.

A szolgáltató felhívja arra is a figyelmet, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk.

A szakemberek igyekeznek mindent megtenni, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést.

Azért éjjel történik a permetezés, mert akkor kevés a gyalogos, és az autós, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.