Elkezdődtek az érettségik

A ballagásokat követően május 3-án, pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tantárgyakkal országosan megkezdődött az idei tavaszi érettségi időszak. 

hirdetés

Elérkezett a véghajrá a végzős középiskolások életében. A ballagásokat követően az érettségin kell bizonyítaniuk a diákoknak, hiszen ahhoz, hogy bekerüljenek valamelyik felsőoktatási intézménybe, sikeres vizsgát kell tenniük.

– A nemzetiségi nyelv és irodalom tantárgyakkal indultak az írásbeli érettségik pénteken. Az igazi nagy érettségi dömping hétfőn kezdődik magyar nyelv és irodalom tantárggyal – mondta Cselik László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pécsi tanügyigazgatási referense. – Kedden a matematikával kell megbirkózniuk, szerdán a történelemmel, csütörtökön és pénteken pedig az idegen nyelvekkel a diákoknak, majd a szabadon választható tárgyak következnek.

Az írásbeli érettségik három héten át tartanak. Először a kötelező tantárgyakat kell teljesíteniük a diákoknak, majd a szabadon választható tárgyak, a második idegen nyelv, a szakmai előkészítő tárgyak és az egyedileg akkreditált tárgyak következnek.

Az emelt szintű szóbeli érettségik június 6-án kezdődnek, a középszintűek pedig június 17-én indulnak.

Cselik László elmondta: arról nincs pontos adat, hogy a 2012/2013-as tanévben összesen mennyi diák jelentkezett érettségi vizsgára Pécsen.  A követelményt 2822-en teljesítik középszinten és 1015-en emelt szinten. Ezekbe a számokba természetesen azok is beletartoznak, akik előrehozott vizsgát tesznek, esti tagozaton végezték el a középiskolát, vagy alapítványi és egyházi fenntartású intézményekbe járnak.

A legális „puskákat” idén is használhatják az érettségizők, így a helyesírási szabályzat, a számológép, a négyjegyű függvénytáblázat, illetve a történelem és földrajz atlasz mindenki számára segítséget nyújthat.

Közben az egyetemi és főiskolai jelentkezések részletes adatait is nyilvánosságra hozták. Összesen 95 ezren adták be jelentkezésüket valamelyik felsőoktatási intézménybe a 2013-as általános felvételi eljárás keretében. Ebből 64 ezren alap, 8500-an osztatlan, 3500-an felsőfokú szakképzésre és 19 ezren mesterképzésre szeretnének járni – olvasható az oktatással foglalkozó internetes oldalon.

A legnépszerűbb alapszakok a gépészmérnök, a mérnökinformatikus, valamint a pszichológia, míg az osztatlan képzésben az általános orvos, a jogász, illetve a fogorvos került fel a képzeletbeli dobogóra.