Már nem kell pánikolni Pécsen

Ha baj van, nyomjuk a gombot

Másfél éve indult Pécsen a Kezedben a biztonságod! elnevezésű mobilalkalmazás, amelynek lényege, hogy a bajba került személy abban az esetben is segítséget tud hívni, ha nincs már ideje telefonhívásra. A rendszer eddigi tapasztalatairól, további lehetőségeiről és a közbiztonságról beszéltek csütörtökön a megyeszékhelyen.

hirdetés

Páva Zsolt polgármester és Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány is felszólalt azon a szimpóziumon, amely pécsi fejlesztők által kidolgozott mobilapplikációs rendszer eddigi tapasztalatait volt hivatott bemutatni. A városvezető az önkormányzatnak a közbiztonság erősítését célzó eddigi erőfeszítéseiről beszélt.

városvédő3

– A közbiztonságot illetően sajnos néha elég nagy a távolság a szubjektív biztonságérzet és az objektív mutatók között. Pécsen e tekintetben elég sajátos helyzet alakult ki, hiszen 2011 és 2013 között tovább mélyült ez a szakadék, amit érzékeltem én is. Ezért döntöttünk úgy, hogy lépéseket teszünk a polgárok biztonságérzetének további erősítésére. Ugyanakkor az önkormányzatnak elég szűk a mozgástere, hiszen ez állami feladat, elsősorban a rendőrség kötelessége gondoskodni erről – fogalmazott Páva Zsolt, aki hozzátette, ennek érdekében a közterület-felügyelet szorosabbra fűzte az együttműködést a rendvédelmi testülettel, amelynek első eredményeként számtalan térfigyelő kamerát telepítettek a városban.

A következő lépések egyike az a pécsi fejlesztők által kidolgozott mobilalkalmazás, amely korszerű, gyors és újdonságában is progresszív rendszerként már minden pécsi számára elérhető.

– A tapasztalatok szerint egyre többen használják és töltik le az applikációt, ugyanakkor szerencsére alig érkezett riasztás ezen a rendszeren keresztül. Ez nem is baj, hiszen valójában lényegéhez tartozik a prevenció – mondta a politikus, aki szerint nagy jövő előtt áll az alkalmazás.

városvédő alkalmazás
Gombnyomásra jön a segítség

Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány  kiemelte, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a civil közösségek által önként vállalt közbiztonsági feladatok ellátása, a rendvédelmi szervekkel való együttműködés keretében.

– Egyre jobb a kapcsolat a vagyonvédelmi vállalkozások és a magánbiztonságot szem előtt tartó szervezetek között, így ez az alkalmazás is lehetővé teszi, hogy még szorosabb fűzzük a kapcsolatot, rendszeressé téve az ilyen jellegű konferenciákat.