Kézzel fogható dizájn a Király utcában

Biztosan jó lesz a póló? Szépen áll majd a nyakamon ez az ékszer, vagy inkább válasszak másikat? Tényleg olyan a színe, mint a fotón? Pécsi dizájnerek termékeivel kapcsolatban ez ideig nehéz volt megválaszolni a fenti kérdéseket. Az alkotói piacokon kívül ugyanis nemigen volt más platform, ahol testközelből meg lehetett volna szemlélni termékeiket. Na, de majd most! 

hirdetés

Négy alapító márka, illetve a mögöttük álló alkotók, egy vendég dizájner és egy képzőművész összefogásából született meg a dél-dunántúli régió első dizájn- és galériaboltja, a Monokrom Design Store. A Király utcában helyet kapó üzlet a SosemArt Kulturális Egyesület égisze alatt vált valósággá. A Belváros Újratöltve programban nyertes civil szervezet először a Pécs Holding által ingyenesen biztosított Ferencesek utcai ingatlanban folytatott nonprofit tevékenységet, ám a mostani helyiségben már üzleti alapon működnek.

monokrom

A bolt kétségkívül hiánypótló szerepet tölt be, hiszen a városban ez ideig nem volt olyan állandó tér, ahol élőben meg lehetett volna nézni, fogni, esetleg felpróbálni a fent említett pécsi alkotók termékeit. A Monokromban jelenlévő művészek termékeit eddig maximum webshopokból vagy a Facebook-oldalakról lehetett megrendelni, esetleg némelyikükkel találkozhattunk havonta egyszer az AszPIK-on. Alapvetően viszont a dizájnerek rugalmasságán múlt, hogy vásárlás előtt láthattuk-e a termékeket.

Monokrom

Mostantól egyszerűbb lesz a dolgunk, ha kifejezetten pécsi alkotóktól szeretnénk vásárolni. Betérhetünk a Király utcai üzletbe, és közelről megvizsgálhatjuk a toll-, illetve használt kerékpárgumiból készült ékszereket, beleugorhatunk Bubreg Bazsi pólóiba vagy Szabó Timi ruháiba. Aki pedig lakásdekorálásban gondolkodna, az is megtalálhatja itt számításait. Szabó Ákosék újragondolt, egyedi ipari bútordarabjai és Stavinczki Emese festményei szintén megvásárolhatók az üzletben. A SosemArt Kulturális Egyesület pedig úgy egyezett meg a Pécs Holdinggal, hogy a csapat folyamatosan és időszakosan bővülni fog újabb és újabb bemutatkozni vágyó helyi alkotókkal. Az üres polcokat jelképesen nekik hagyta meg a kreatív csapat.

Monokrom montázs

A Monokrom tehát várja a fiatal tehetségeket, de nem csak azokat, akik használati tárgyakat, ékszereket illetve ruhákat készítenek. Mivel az üzlet egyben galériaként is üzemel, azokat a feltörekvő művészeket is szeretettel fogadják, akik szívesen megmutatnák munkáikat a nagyközönségnek.

Pataki Erika, a SosemArt Kulturális Egyesület elnöke zárszóként hozzátette, havonta egyszer szeretnének szabadtéri dizájnpiacot is szervezni, ami a tervek szerint a budapesti WAMP-hoz hasonlítana, csak nyilván sokkal kisebb kivitelben.