Ki játszadozik a PMFC-vel?

Nem lehet tudni, hogy mi a szándéka a milliárdos pécsinek, Matyi Dezsőnek a 64 éves múltra visszatekintő Pécsi Mecsek FC-vel, miután a kiderült: ellehetetlenülhet a PMFC Kft. Matyi egyszer már bejelentette, kiszáll a csapat mögül. Vajon most mit akarhat a milliárdos, ha egyáltalán őt tisztelhetjük a cégháló tulajdonosának személyében? 

hirdetés

A PMFC tulajdonosa, Matyi Dezső kedd délutánra ígért nyilatkozatot annak kapcsán, hogy már rég kiderült, a Cégközlönyben augusztus másodikán megjelentek szerint a kft. ellen kényszertörlési eljárást kezdeményeztek. A  cégbíróság el is tiltotta  működéstől a PMFC Kft.-t és azt megszűntnek nyilvánította. Mindezek ellen azonban volt fellebbezési lehetősége a cégnek, ám miután azóta sem szólalt meg az ügyben Matyi, nem tudni, hogy a 15 napos határidőn belül lépett ez ügyben, vagy sem. (A PMFC-Sport Kft. tulajdonosai az e-cegjegyzek.hu szerint a pécsi önkormányzat, a PMFC Egyesület, a Sorvezető Kft., az Európa Könyvkiadó Kft., a Pécsi Direkt Kft. és a Könyvbazár Kft.)

Cégközlöny, PMFC

A PMFC bár Matyi Dezső (vagy hozzá köthető cégháló?) birtokában van, ám a klub és csapat érzelmi, történelmi szempontból elsősorban a pécsieké – akárki is legyen a tulajdonosa. Ehhez képest ugyanakkor az őszi mérkőzéseken rendre szinte néma lelátók előtt játszik idehaza csapat. A B-közép szurkolóit pedig még meg is büntette a klub, így a stadion ezen részén már augusztusban kötelezővé vált a klubkártya kiváltása, itt megemelték az amúgy – a mutatott játékhoz képest sem szerény – jegyárakat, és eltörölték  a diák- és a nyugdíjas kedvezményt. A szurkolók erre csak annyit mondtak, hogy vélhetően a “dühös nyugdíjasok ámokfutását akarták ezzel végleg megfékezni”.

A szurkolók egyébként már tavasszal faképnél hagyták Matyi Dezső birodalmát, hiszen már az utolsó meccsen is inkább a csend honolt a stadionban.

Az NB I.-ben szereplő gárda rendkívül gyenge őszi szezonnal “büszkélkedhet”, hiszen eddig mindössze 3 pontot sikerült összekapirgálnia a Véber György által vezetett csapatnak, az pedig aligha nevezhető menetelésnek, hogy eddig továbbjutásra áll a Magyar Kupában. (A következő ellenfél egy harmadosztályú klub, a szegedi Szeol SC lesz.) Ismert, korábban csak úgy repkedtek a PMFC-től elküldött edzők, elég Supka Attila botrányos távozására gondolni. (A tragikomikus sajtótájékoztató ITT nézhető meg.)

Matyi egyébként tavaly decemberben egyszer már bejelentette, megvonja a támogatást a klubtól, ezt követően az önkormányzat felajánlotta, hogy átveszi a társaságot 1 forintért. Ezt azonban a milliárdos elutasította, mert felháborítónak tartotta Pécs ajánlatát, holott a város a klub több százmillióra becsült tartozását is átvette volna.

Ezt követően a Napi.hu arról számolt be, hogy a Pécsi Direkt Kft.-nek tízmilliárdos adóssága van. Az utóbbi napokban pedig több portál is arról írt, hogy Matyi ügyes módszerrel teljes titokban új cégbe vitte 15 milliárdos üzletének nagy részét. A budapesti Alexandra könyvesboltokban már egy új vállalkozás árulja a könyveket, amelynek papíron semmi köze nincs a pécsi vállalkozóhoz – írta a Népszabadság. A lap pedig arról is beszámolt, hogy pert indítottak ellene egy vitatott tartozás miatt, s Matyiék (vagy azok, akié immár a cégbirodalom, legyen az akárki is) ezúttal is a bankokat hibáztatják, ahogy korábban Csányi Sándort, az OTP elnökét támadta be a milliárdos.

Frissítve (20:01)

Mindent megtesznek, hogy ne legyen baj

Eme informatív közlemény jelent meg a PMFC.hu-n, amiben csak éppen arról nem írnak, hogy eddig mit tettek, s milyen intézkedéseket tesznek, hogyan jutottak el ide, mi alapján vitatják a bírósági eljárást. Vagyis a lényeget. 

“Az NB I-es pécsi labdarúgócsapatot működtető PMFC-SPORT Kft. vezetése megteszi az összes szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a társaság törvényes működését biztosítsa. Ennek keretében a társaság a csapat működési feltételeit biztosítja, az adóbevallásait a vonatkozó előírások szerint benyújtja, a terhére keletkező adófizetési kötelezettségeinek eleget tesz. A társaság a taggyűlése által elfogadott éves beszámolóját a vonatkozó jogszabályok szerint közzétette. A PMFC-SPORT Kft. az adószáma törlésére vonatkozó eljárás jogszerűségét vitatja.”