Ki adja majd a gázt, ha nem lesz E.ON?

Sok a kérdés

Nemrég érkezett a hír, hogy visszaadja a engedélyét az E.ON lakossági gázcége. Egyelőre senki nem tudja, hogy ki, vagy melyik cég lesz az E.ON utódja, de egyelőre a Főgáz az esélyes, akik mostanában vágtak bele a pécsi terjeszkedésbe. Megkérdeztük a szolgáltatókat arról, hogy mit kell tudni a váltásról.

hirdetés

Az E.ON visszaadta a lakossági egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. Ezzel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt is megkereste, akik az engedély leadása után kérhetnek ajánlatot az engedélyre pályázóktól. Ha viszont nincs jelentkező, akkor ki is jelölhetik, hogy melyik vállalat léphet az E.ON helyébe és veheti át a cég lakossági ügyfélkörét.

Nemsokára mástól kapjuk a gázt
Nemsokára mástól kapjuk a gázt

Hogy ez mikor fog megtörténni, és hogy kik vehetik át a stafétabotot, egyelőre kérdéses. Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője lapunknak elmondta, hogy a szolgáltatóváltás folyamatának részleteiről nem tudnak még túl sokat, mivel még csak az első lépéseket tették meg az ügyben. Épp ezért az E.ON-nál arra kérdésünkre sem tudtak választ adni, hogy ki veheti át pécsi posztjukat.

Egyházi elmondta, hogy a MEKH dolga, hogy úgy határozza meg az átadás időpontját, hogy az ne okozzon látható zavart a lakossági szolgáltatásokban. Az, hogy ez az időpont pontosan mikorra esik, nem tudni, az E.ON-t a MEKH még nem értesítette. Annyit viszont lehet tudni, hogy a szolgáltatás átadásakor az E.ON köteles – a törvényben meghatározott módon, az adatbiztonságra ügyelve – átadni az ügyféladatokat az új szolgáltatónak. Az átadás-átvétel folyamata pedig 3 hónapnál nem lehet kevesebb – tette hozzá a szóvivő.

Mindezt Horváth Andrea, a MEKH kommunikációs munkatársa is megerősítette, aki lapunknak elmondta, hogy az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe, de a folyamatot a Hivatal végig felügyeli, különös tekintettel a fogyasztók informálására. Horváth hozzátette, hogy az ellátás biztonsága abban az esetben is garantált, ha egy egyetemes szolgáltató – jelen esetben az E.ON – kivonul a piacról. A MEKH-nek egyébként 15 napja van arra, hogy az engedély visszaadása után felhívást írjon ki a poszt betöltésére.

De mi lesz az E.ON dolgozóival? A cég a jövőben korszerű hálózatok fejlesztésére, valamint új és innovatív energetikai megoldások kidolgozására fog fókuszálni, melyek célcsoportjai a kis-, közepes- és nagyvállalatok lesznek, mondta Egyházi. Ebben a munkában pedig minden meglévő munkatársukra számítanak. Tehát feltételezhetően nem kell elbocsátásokra számítani.

A váltás időpontja tehát még nem ismert, az viszont sanszos, hogy pár hete Pécsett is elstartolt Főgáz lehet az egyetlen esélyes pályázó az E.ON helyére. A Főgáz első ügyfélszolgálati pontját a Jókai utcai postán nyitotta meg, ahol egyelőre egyetlen munkatársuk fogadja az ügyfeleket. Ez pedig bőven kevésnek tűnik a nemsokára távozó E.ON lakossági gázos részlegéhez képest.

Erről a problémáról megkérdeztük a Főgázt is, akik azt a diplomatikus választ adták, hogy abban az esetben, ha tömegesen jelentkeznek át hozzájuk az ügyfelek, a társasága meg fogja tenni a szükséges lépéseket, annak érdekében, hogy az ügyintézés zökkenőmentes legyen.