Ki ne imádna befagyott tó jegén korizni? De azért ezt nem árt tudni…

Az utóbbi hetekben többször is hírül adtuk, hogy sokan korcsolyáztak az Orfűi-tó befagyott vizén. Amellett, hogy ez persze remek szórakozás és rengeteg jópofa fénykép született, a hobbi korisoknak nem árt észben tartani néhány alapvető szabályt, mielőtt a jégre lépnénk. Kikértük a rendőrség véleményét. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Facebookon láttunk nemrég egy figyelmeztető posztot, miszerint az olvadásnak indult jégre menni nem csak életveszélyes, de jól meg is büntethetik az embert érte. Ennek kapcsán utánajártunk a dolognak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a jogszabályban az áll, hogy szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Hozzátették, a rendelet ugyan nem írja elő a legalább 10 centiméteres jégvastagságot, de a tapasztalat szerint az egyéb feltételek fennállása esetén (vagyis ha nem olvad vagy mozog) a legalább 10 centis jég kellően biztonságos egy felnőtt számára, hogy rajta tartózkodjon, illetve korcsolyázzon.

A rendőrség mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a nem kellően szilárd, olvadó vagy mozgó jégen a korizás legfőbb veszélye, hogy a jég beszakadhat alattunk. A rendkívül hideg víz, a nagy mennyiségű, átnedvesedő ruházat, a beszakadás helye körüli jégréteg továbbrepedése és a korcsolya azt eredményezheti, hogy a balesetet szenvedett személy nem tud önerejéből a vízből kimenekülni, percek alatt kihűlhet. Mindemellett a segítségére szakszerűtlen módon sietők további veszélynek vannak kitéve a beszakadt jég további törése miatt.

Ráadásul büntetőjogi következménye is lehet annak, ha valaki vékonyabb jégen korcsolyázik a rendőrség szerint. A törvény azt mondja, a jégen tartózkodás szabályainak megszegésénél az intézkedő rendőr szóbeli figyelmeztetéssel élhet, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy feljelentést tehet. Feljelentés és a szabálysértés elkövetésének megállapításánál az eljáró szabálysértési hatóság, a járási vagy kerületi hivatal figyelmeztetést, vagy 5-150 forintig terjedő pénzbírságot alkalmazhat. A helyszíni bírság és a pénzbírság alkalmazásánál az intézkedő rendőr vagy szabálysértési hatóság az elkövetés és az elkövető ismert személyes körülményeinek mérlegelésével állapítja meg a bírság összegét.