Ki vannak akadva a kéményseprők

Kivezénylik majd a kéményseprőket?

Egy törvénytervezet szerint a katasztrófavédelem venné át az önkormányzatoktól a magántulajdonban lévő lakások kéményseprését. Számunkra a jó hír ebben az, hogy a lakosság számára ez az új kezekbe kerülő, megszokott szolgáltatás ingyenes lenne. A kéményseprők viszont nem szimpatizálnak a tervezet gondolatával sem, mivel az a közel 8-10 milliárd forintba kerülő összevonással ellehetetlenítené a kéménysepréssel foglalkozó szolgáltatókat.

hirdetés

Ugyan a cégek és más intézmények esetében a jelenleg is aktív kéményseprő-szolgáltatók végeznék el a szükséges munkákat, a magánszemélyek ingatlanjaiban viszont a katasztrófavédelem és az abba beolvadt kéményseprők végeznék ezt a feladatot.

Mindezt azzal indokolják, hogy a kéményseprő-ellátás jelenlegi helyzete olyan bizonytalanságokkal jár, ami akár életveszélyes helyzeteket is eredményezhet. A balesetveszély miatt a lakosság részére a kéményseprést közfeladatként kell tehát biztosítani, amit pedig természetesen a katasztrófavédelemnek kell ellátnia.

A pécsi Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, hogy ha ez a tervezet végleg formát ölt, az azt jelenti, hogy a kéményseprők munkáját szakmailag és anyagilag is ellehetetlenítik. Mindezt úgy, hogy még csak a szakmai véleményüket sem kérték ki a tervezet kapcsán. Leikauf kiemelte, hogy az elképzelés megalkotóinak nem számít, hogy a több felsőfokú végzettséggel is (épületgépész mérnökök, környezetvédelmi mérnökök, építészmérnökök) rendelkező kéményseprő mesterek tudása semmivé fog foszlani az összeolvadás következtében.  Leikauf szerint a kéményseprők nagy része nem fogja vállalni a Katasztrófavédelem keretein belül a munkát, hiszen egyelőre tisztázatlan a státuszuk, a munkakörülményeik és jövedelmük is.

Kivezénylik majd a kéményseprőket?
Kivezénylik majd a kéményseprőket?

Hátulütő lehet továbbá, hogy vélhetően kötött munkarendben dolgoznának, a kéményseprő szakma lényege ugyanakkor pont a lakosok szabadidejéhez való alkalmazkodásban van.

A rendszer felállításához szükséges 8-10 milliárdos kiadás Leikauf szerint megtakarítható lenne, ha az ingyenességet a jelenleg még talpon lévő kéményseprő-vállalkozásokkal oldanák meg, hiszen nekik meg van mindenük a szolgáltatás folyamatos, problémamentes ellátásához.

Megkérdeztük az ügy kapcsán a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, ahol elmondták, hogy addig nem tudnak érdemben nyilatkozni, míg a tervezet ennyire gyerekcipőben jár.