Brutális kánikula jön

A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Az egyre melegebb éjszakák következtében a napi középhőmérséklet – pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is – egyre többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, így az országos tiszti főorvos által elrendelhető három fokozat közül most másodfokú intézkedés lép életbe.

hirdetés

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket, továbbá védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken is napos, meleg időre számíthatunk, az enyhe hajnalt követően, délután már helyenként 34°C-ot is mérhetünk. Frissítő záporra, zivatarra továbbra is számítani kell.

Szombaton folytatódik a kánikula, többnyire napos időre számíthatunk, csupán egy-egy helyi zápor alakulhat már csak ki. Északkeleten még élénk lesz a szél, 29-34°C körüli csúcshőmérsékletekben bízhatunk.Vasárnap igazi nyári időre, sok napsütésre van kilátás, lokális zápor vagy zivatar csak keleten-északkeleten alakulhat ki. A szél déliesre fordul és mérséklődik, 30-35°C-os kánikulára készülhetünk. Hétfőn hidegfront hozhat viharokat.