Sok a kövér gyerek Pécsen

Több száz baranyai gyerek egészségi állapotát mérték fel az utóbbi hónapokban. A legtöbben sejtik, de most már papír is van róla: sok a túlsúlyos és elhízott, túl keveset alvó és mozgó, sokat képernyők előtt ülő gyerek a megyében. Lépni kell, méghozzá minél előbb, mert belőlük lesznek a szív- és cukorbeteg, érszűkületes felnőttek.

Bátran fogalmazhatunk úgy, hogy lesújtó adatokkal ért véget az az európai program, amelyben egyetlen közép-kelet európai országként hazánk is részt vett két megyével, Zalával és Baranyával. A két megyében összesen több mint 2300 gyereket követtek hét éven át több lépcsőben.

hirdetés
Már az egészen kicsiknél is gond van...
Már az egészen kicsiknél is gond van…

Dr. Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a résztvevőktől biológiai mintákat vettek, fizikai, pszichológiai vizsgálatoknak vetették alá őket, kérdőíveket töltettek ki velük, étkezési naplót kellett vezetniük és mérték a fizikai aktivitásukat is.

Kiderült, hogy minden hatodik gyermek – ideértve a pár éveseket is – túlsúlyos vagy egyenesen elhízott.

A résztvevő fiatalok túl sok cukros italt fogyasztanak, az adatok szerint a nyolc ország közül a második legrosszabb eredményt értük el. Hetente tizenhat alkalommal vesznek magukhoz cukros üdítőt vagy tejet.

Különösen alacsony a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás aránya: az ajánlott napi öt adagot csak a gyermekek 8 százaléka veszi magához, eközben az ajánlott napi hatvanperces fizikai aktivitás csak a fiúk 22, a lányok 8 százalékánál valósul meg. Az egészségesen mondható 10-11 órás alvásigény pedig csak a gyerekek 10 százalékánál teljesül.

El kellene szakítani őket...
El kellene szakítani őket…

A képernyő előtt töltött idő tekintetében is van ok a szégyenkezésre: a kisgyermekeknek ajánlott maximum napi egy óra és a tizenéveseknek megengedhető napi két óra helyett az esetek felében ennél jóval tovább hagyjuk tévé, számítógép vagy újabban tablet előtt a gyermeket.

A kutatásban részt vevő Kovács Éva azt mondta, a mostani kutatás eredményei és a javaslatai eljutnak az Európai Unió, a magyar kormány döntéshozóihoz, s egyszerűsített formában a pedagógusokhoz és a szülőkhöz is.

Hozzátette: a vizsgálat rámutatott, hogy az elhízáshoz vezető problémák orvoslásában már egy-egy életmódbeli változás – sport, választékosabb étkezés, több alvás, a vízfogyasztás erősítése a cukros italokkal szemben, vagy éppen családi programok – elindításával nagy eredményeket lehet elérni. Ezért nem kell gyökeresen átalakítani egy gyermek életét, ha egészségesebb életmódot szeretnénk elérni: elegendő lépésről lépésre haladni.

Hirdetés

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Semmi újdonság nincs a cikkben. Pszchológusok, oktatáskutatók évtizedek óta mondják, hogy a gyerekek agya reggel lassabban ébred, dekoncentrált, ezért később kellene kezdeni a tanítást, mondjuk 10 órakor. Ez a kialvatlanságot és az oktatás hatásfokát is jótékonyan befolyásolná.

  Másrészt kutatásokból tudható az is, hogy hiába modernizáljuk a sulimenzákat, ha a táplálkozási szokásokat még mindig az otthoni ízek és szokások – a zsíros, fűszeres, cukros kaják és a mozgásmentes élet – határozzák meg. Amíg a klasszikus magyaros konyha és a tespedés menő, addig a lakosság nagy része túlsúlyos lesz. Átfogó szemléleti reformra van szükség, a tüneti kezelés semmit sem ér.

  Kérdés, hogy a begyöpösödött magyarokat meg lehet-e változtatni?

 2. Napi 8 órát dolgozom, bizonyos időközönként 12-őt, ilyenkor hétvégén is reggeltől estig.. ennek ellenére korán kellek, edzek, meló után rendbe teszem a lakást, ahol élek, majd este újra edzek 2-3 órát.. egészségesen étkezem, nem dohányzom és nem iszom alkoholt… és láss csodát, energikus vagyok, van életkedvem és bőven marad időm minden nap 8 órát aludni 🙂
  elhatározás kérdése… kifogást pedig a legkönnyebb gyártani

 3. Nem csak a gyerekek! Meg lehet nézni az embereket kortól és nemtől függetlenül!
  Aki hízásra hajlamos annak többet kellene mozognia vagy sportolnia. Igen ám ezt könnyű mondani amikor munkából hazaérve el van fáradva és alig várja hogy pihenjen vagy ágyba kerüljön. A munkáltatók pedig egyre jobban kihasználják az embereket és kifacsarják mint egy citromot. Nem csoda, hogy az emberek kialvatlanok és hazaérve csak pihennének!
  Persze van aki csak simán lusta és jó neki úgy ha elhízott. Aki így gondolja. Nekik meg kár bár milyen cikket is írni.
  És mi van azokkal akiknek könnyű munkájuk van vagy nincs is és ráérnének (akarnak) sportolni? Vagy drágának vagy csekélynek találják erre a lehetőséget. Őket látjuk a városba futni mert marad ez a lehetőség. Úgy néznek rájuk mint valami mumusra és nem is szeretnek kövéren a város előtt futni.

 4. “Hetente tizenhat alkalommal vesznek magukhoz cukros üdítőt vagy tejet.”
  Eddig úgy tudtam, hogy a tej egészséges.

 5. Az egészségtelen kaják miatt túlsúlyosak az emberek, illetve azért, mert senki sem mozog eleget. Értem én, hogy minden sportlétesítmény anyagi nehézségekkel küzd, DE pofátlan, amilyen árakkal kínálják a “szolgáltatásaikat”.
  Nekem van notim, tabletem, okostelóm, tv-m, még sem ülök előttük egész nap, mert unalmasak… helyettük barátokkal összefutok, akik szintúgy hasonlóan gondolkoznak mint én, és elmegyünk sportolni, vagy egy jót kirándulni.
  Fogjunk mindent a médiára, és akkor le lesz véve a szülőről a felelősség, a francokat!

 6. Tessék abbafejezni a gyurcsányista gyalázkodást! A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a fiatalság boldog és kisportolt a sok munkától, amit a jobban teljesítő hazáért végeznek. Nálunk csak a komenista milliárdosok kövérek, akik stadionok építése helyett Bissau-Guineában süttetetik a hasukat!

Comments are closed.