Kicsik dönthettek az értékekről

rajzpályázat2

Szerdán tartották annak a rendhagyó, általános iskolásoknak meghirdetett rajz-, festmény- és fotópályázatnak az eredményhirdetését, amelyet az önkormányzat és a Pécsi Értéktár Bizottság hirdetett meg a közelmúltban. Összesen mintegy 150 diák mondhatta el képekben, szerintük melyek Pécs értékei.

A kicsiket Páva Zsolt köszöntötte a közgyűlési díszteremben a városházán. Mint azt beszédében elmondta, a Pécsi Értéktár Bizottság már több mint egy éve gyűjtögeti a megőrzendő pécsi értékeket; ilyeneket bárki javasolhat, de a diákok most újabb ötleteket adtak a pályázaton való indulással a szakembereknek. Arra kérte a gyerekeket, hogy a jövőben is figyeljenek a pécsi értékekre, s segítsék azok megőrzését, vigyázzanak a városra, óvják annak szépségeit.

rajzpályázat4

Korábban beszámoltunk róla, a helyi önkormányzatok, így Pécs is értéktárakat hozhatnak létre a jogszabályok értelmében, az adott település életében kiemelt jelentőségű kulturális értékek, anyagi, szellemi alkotások megőrzése érdekében. Ezekbe a pécsiek által lényegesnek vélt elemek kerülhetnek be, amelyekről a Pécsi Értéktár Bizottság dönt szakértők véleményezését követően.

rajzpályázat1

Őri László, a bizottság vezetője elmondta, többek között hivatalosan is pécsi érték már a pécsi kesztyű, a borászati kutatóintézet, az Apagyi Mária-féle zongoraoktatás, valamint a Klimo könyvtár; a Zsolnay-porcelán és -kerámia, a Zsolnay-negyed pedig hungarikum lett.

Korábban a városházán állították ki a munkákat
Korábban a városházán állították ki a munkákat – Képünkön: Őri László, az értéktár bizottság elnöke

A helyi értékgyűjtés népszerűsítése érdekében kiírt pályázaton azok az iskolások indulhattak, akik valamely pécsi értéket bemutató, megörökítő rajzzal, festménnyel vagy fényképpel készültek. A szerdai díjátadón a legjobb alkotásokat készítő kicsik 10 ezer forintos könyvutalvánnyal, oklevéllel gazdagodtak, míg minden induló emléklapot kapott a polgármestertől.

hirdetés

Hirdetés