Foci: Pécs minden gyereknek biztosítja

Pécs átvállal minden kis futballistát annak érdekében, hogy az utánpótlás helyzete, a gyermekek képzése biztosított legyen. Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint Pécsnek szüksége van NB I.-es klubra.

A PMFC licencének elvesztése utáni helyzetről tartott sajtótájékoztatót Páva Zsolt polgármester Vári Attilával, a PSN Zrt. vezérigazgatójával közösen. A tájékoztató arról szólt, hogy a város mindenképpen biztosítja a lehetőséget azoknak a fiataloknak, gyermekeknek, akik futballozni szeretnének Pécsen, még akkor is, hogy ha a PMFC-nél erre nem lenne módjuk.

hirdetés

psn zrt páva (16)

– Nem elcsábítani akarjuk a fiatalokat, hanem egy lehetőséget felajánlani számukra. Szomorú és sajnálatos az, ami a PMFC-vel történt, hiszen pécsi futball nagyon nagy múltra tekinthet vissza a Pécsi Dózsa révén is. Most ebből a helyzetből kell újraépítkezni, bár nem volt teljesen váratlan, ami történt, hiszen két éve maga tulajdonos jelentette be, hogy kiszáll a klub finanszírozásából. Akkor azonban a város azon ajánlatát, amellyel a klub több százmilliós adósságot is átvette volna, elutasította Matyi Dezső – mondta Páva Zsolt.

pmfc, foci, megbeszélés, öreg focisták1
Dárdai és Rapp, valamint Englónert László is egyeztetett a városvezetővel

A polgármester elmondta, az elmúlt napokban – mások mellett – egyeztetett Rapp Imrével, volt válogatott kapussal, id. Dárdai Pállal, s a velük folytatott beszélgetésekből az derült ki, hogy a legfontosabb feladat a fiatalok jövőjének biztosítása.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. ezért vállalja, hogy minden gyermek számára megteremti az edzésekhez a feltételeket – s e létszámnak felső korlátja nincs. A licenc-ügy  kapcsán Páva Zsolt elmondta, most már a pályán kell kivívni az első osztályú indulást, de mindent megtesznek azért, hogy a mostani állapot “csak egy múló álom” legyen. Ehhez viszont idő kell, de a cél mindenképpen az, hogy Pécsnek legyen élvonalbeli csapata – nem feltétlenül a PMFC lenne az. Hozzátette: az NB I.-es szereplés infrastrukturális hátterének érdekében Matyi Dezsőnek intézett levelet. Ebben azt kérte azt is, hogy a 2007-ben megkötött, a mecsekaljai stadionra és a kovácstelepi edzőpályákra vonatkozó, 50 évre szóló szerződést tekintse semmisnek, s adja vissza a városnak a létesítményeket.

psn zrt páva (19)

A tájékoztatón egyébként a PMFC B-közép tagjai is megjelentek, valamint szülők is meghallgatták a polgármester szavait.


Korábban írtuk:

Hamarosan minden kiderülhet, mi lesz a sorsa a PMFC-nek. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Várkői Stadionban “Pécsi labdarúgó-utánpótlás: PMFC-vel vagy anélkül” címmel tart sajtótájékoztatót hétfőn, míg Matyi Dezső várhatóan kedden szólal meg részletesen a PMFC sorsáról.

Nemcsak a szurkolók döbbentek meg azon, hogy másodfokon is elutasították a PMFC indulását az NB I.-ben. A klub a saját honlapján üzent az MLSZ-nek, Hargitai János klubelnök szerint pedig érthetetlen a döntés.

A PMFC klubelnöke, Hargitai János szerint a klubot működtető PMFC Sport Kft. teljesítette a feltételeket már az alapeljárásban is, miközben a PMFC volt ugyanis szerinte az egyetlen csapat, amelyet nem a licencszabályzat konkrét pontjának megsértése miatt utasítottak el, hanem – szerinte teljesen törvénytelenül – azért, mert nem láttak garanciát arra, hogy a következő szezont anyagilag végig tudják csinálni.

Hargitai szerint a döntés miatt végtelenül nehéz helyzetbe kerül a pécsi labdarúgás, nem hisz abban, hogy élvonalbeli csapat nélkül sikeres maradhat a Mecsekalján működő utánpótlás. A jövőt illetően elmondta: a klub bíróságon ugyan harcolhat az igazáért, ez ugyanakkor már nem tudja megváltoztatni az MLSZ döntését.

Szót ejtett arról is, hogy a PMFC Sport Kft. egyik tulajdonosa, a Pécsi Direkt Kft. ellen valóban felszámolási eljárás zajlik, ám mivel a PMFC Sport Kft.-ben alig 1 százaléknyi tulajdonrésze van, ez nem érinti a klub működését, ráadásul a PMFC közel 90 százalékát birtokló Sorvezető Kft.-nél minden rendben van. Hozzátette, első fokon még azt is kifogásolták, hogy Pécsi Direkt egy üzletrésze tulajdonost váltott – emiatt bűncselekményt valószínűsítettek –, holott csak székhelyváltozásról volt szó.

Szimpátia

A PMFC csapata mellett egyébként országos szimpátia alakult ki a szurkolók körében, fradisták, újpesti vagy éppen kispesti drukkerek álltak ki a klub idei teljesítménye mellett, értetlenségüket fogalmazva meg a döntés kapcsán különböző netes fórumokon. Sőt a hazai labdarúgás fonákságait sokszor iróniával, ám annál nagyobb szeretettel tálaló Trollfoci egyenesen tippeket is adott az utolsó mérkőzés kimenetelére, hogy legalább a Videoton gólkirályi címre esélyes focistáját letaszítsák a trónról: legyen 30-30 a játék vége, hiszen a Nyíregyházát szintén kirúgták az NB I.-ből. A mérkőzés azonban nem az eredmény miatt lett emlékezetes, hanem mert eltemették a PMFC-t.

Mi az a Pécsi Direkt?

Matyi első cége, a Direkt Bt. még 1990-ben alakult, majd lánya születése után hozta létre az Alexandra kiadót. Ezt követően indult el felfelé a pályája, és hozta létre a Pécsi Direkt Kft.-t 1993-ban. Gyorsan szaporodtak a megrendelések, plázákban, bevásárlóközpontokban nyitottak meg sorra az Alexandra könyvesboltok. A társaság néhány évig pécsi székhellyel működött, majd 1999-ben a fővárosban jegyezték be – bár a Pécsen volt a raktárbázisuk továbbra is.

A gödöllői székhelyre – amit Hargitai elmondása szerint először kifogásolhatott az MLSZ is – viszont csak idén februárban “költöztek”. A cég jegyzett tőkéje az elmúlt évtizedek alatt 1 millióról közel 5 milliárdra nőtt. A Pécsi Direkt Kft. egén az elmúlt években gyülekeztek a viharfelhők: legelőször komoly konkurenciaharcról szóltak hírek, különböző kiadók, valamint a fő vetélytárs, a Libri borított borús felleget a cég fölé. A Pécsi Direkt Kft.-nek aztán 2014-re már az adóhatósággal is meggyűlt a baja, hiszen ekkora felkerült a 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező NAV-listára. A kft.-vel szemben 2014-ben indított végrehajtást az OTP, az IntelliAlarm Zrt. és az Artisjus is. Idén pedig elkezdődött a társaság felszámolása.

Mi lesz a PMFC-vel?
A PMFC-t 2007-ben vette át Matyi Dezső, ekkor még igencsak futott a könyves szekér is. A nyilatkozatok szerint az azóta eltelt években közel kétmilliárd forintot áldozott a pécsi futballra. A klubot működtető PMFC Sport Kft. a most elérhető adatok szerint 2013-ban 45 milliós, 2012-ben 73 milliós, 2011-ben 52 milliós, 2010-ben pedig 77 milliós veszteséget könyvelhetett el.

A klubtulajdonos 2013 decemberében jelentette be, hogy kiszáll a PMFC mögül, nem finanszírozza tovább a klubot. Az önkormányzat ezt követően felajánlotta, hogy a tartozásokat átvállalja és jelképes összegért megvásárolja a klubot. Erre azonban nemet mondott Matyi Dezső, aki végül tavaly februárban döntött úgy, hogy egyedül oldja meg a klub anyagi helyzetét. Matyi szerint korábban az OTP Bank egész pályás letámadást indított ellene, Csányi Sándor elnök ugyanis meg akarta szerezni az Alexandra cégcsoportban lévő tulajdonrészét. Állította, Csányi Sándor akadályozta meg a PMFC több százmillió forintos támogatását, és azt, hogy a Széchenyi Bankkal kötött hitelszerződést érvényesítsék. Pécsen egyre inkább elterjedt az a nézet, amely szerint ennek a konfliktusnak tudható be, hogy a licencadó bizottság nem adott indulási jogot a pécsi csapatnak.

Később a pécsi önkormányzattal helyreállt a kapcsolata, hiszen tavaly októberben már közös sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy új, közös fejlesztésekben gondolkodnak. Sőt, nyitottabb egyesületi életet akartak meghonosítani, tovább erősíteni az utánpótlásképzést, igazi régiós futballbázist kiépíteni a baranyai megyeszékhelyen. Egyelőre azonban most ezeknek a fejlesztéseknek, elképzeléseknek is kérdésessé vált a sorsuk, ugyanakkor azt nem tudni, hogy Matyi Dezső mit lép – várhatóan Páva Zsolt sajtótájékoztatója után szólal meg.