Kiderült, hogy hol teremtenek otthont és adnak munkát Pécsen

Icatar uses trowel to smooth out his work. Competitors had 60-minutes to lay as many bricks as possible. But that doesnÕt mean they can be sloppy. TheyÕre docked 50 bricks per deficiency. Genesta Walz photo

Hátrányos helyzetűeknek segítenek abban, hogy normális körülmények között éljenek. Sokan munkához, szakmához is juthatnak Pécs legszegényebb területein. 

hirdetés

850 millió forintból valósul meg a Pécs Paktum projekt, amelynek legfontosabb célja, hogy legalább 200 ember kapjon munkát 2021 közepéig, méghozzá olyanok, akiknek ez hosszú ideje valamilyen okból nem sikerült.

Mivel sok esetben olyan emberekről van szó, akiknek nincs szakmájuk, vagy éppen az adott szakmában nem tudnak elhelyezkedni, ezért rugalmas képzési rendszerben kaphatnak új lehetőséget. Ráadásul nemcsak ezt kapják kézhez, hanem gyakorlatilag új munkahelyeket teremtenek a befektetők ösztönzésével.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere közölte: a város emelni akarja a foglalkoztatási szintet, ezért munkaerő-piaci programokat valósít meg, ilyen a Pécs Paktum is. Ez nem előzmények nélküli, hiszen az elmúlt években megyei és városi szinten is megvalósítottak olyan, az unió által is támogatott projekteket, amelyekkel bértámogatást adtak, vagy képzéseket, munkába járást támogattak.

A Pécs Paktumot a pécsi járásban valósítják meg, de kiemelt szerepet kap a szociális városrehabilitációval érintett keleti városrész, hiszen a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása rendívül fontos.

Fotó: Müller Andrea
Ilyen állapotok voltak Györgytelepen

A munka mellett persze az otthonteremtés is rendkívül fontos, ezért nemrég aláírták a szociális városrehabilitáció folytatását célzó pályázatot s, ami 610 millió forintról szól. Így folytatódhat a Pécs keleti városrészeit érintő, 2013-ban útjára indított program is. Korábban Györgytelepen, a Hősök terén, Pécsbányán tették emberibbé a lakóhelyeket,

Most a Füst és a Tárna utcákban, illetve a Pék soron 10 épületben 48 szociális bérlakást újítanak fel, bővítenek ki. A lakásokban fürdőszobát, WC-t, valamint különálló konyhákat alakítanak ki, közművesítik azokat, rendbe teszik a tetőszerkezeteket, fatárolót építenek. Kiszámíthatóvá teszik a rezsiköltségeket is, hiszen előrefizetős mérőórákat szerelnek fel, és új kommunális hulladékgyűjtő szigeteket hoznak létre.