Kiderült, honnan került hazánkba a koronavírus

Koronavírus-szűrés Pécsett, május 7-én

Pécsi virológusok vizsgálták meg, hogy a járvány első hónapjának végén, közvetlenül a korlátozó intézkedések bevezetésekor mi zajlott az országban. Fontos kérdéseket tettek fel, vajon honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön – most pedig a válaszokat is megismerhetjük.

A szakemberek számos bonyolult elemzést végeztek. Mint olvasható a Virológia Pécs Facebook-posztjában, kiváló szakmai hálózat állt össze az országban, így több mint öt hazai kutatóműhely tudósainak hála most választ kaphatunk arra a kérdésre, honnan származnak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön.

A pécsi virológusok elemzéseiből az derül ki, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek. Ez azt jelenti, hogy a páneurópai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt a vírus is megérkezett – magyarázzák az eredményeket.

Feltárhatóak más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza.

A kutatók megállapították továbbá azt is, itthon a korlátozó intézkedések kezdetekor már leírható helyi terjedési láncolatokat láthatunk, március közepén az ország több pontján is megfigyelhetők helyi fertőzések.

Ezeket a genetikai értelemben vett hasonlóság mértékéből tudták kikövetkeztetni.

Mint írják, szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések akkori bevezetése. Ez jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a behurcolási eseményekből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont, mint például Nyugat-Európa több országában.

Azonban arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy most nagyon fontos a lakosság fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek elkülönítésére.

„Senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk” – írják zárásként.