Kiderült, miért vagyunk allergiások

Idén több lehet az allergiás, mint tavaly. A tavaszi vírusos járvány ugyanis a betegek nyálkahártyáját is fellazította. A következménye pedig az, hogy a betegség ugyan elmúlt, de az orrfolyás megmaradt – mondják a szakemberek. A hidegebb idő és az eső lehet az egyetlen segítség.

hirdetés

Nyílik a bodza, virágoznak a fafélék és a fű is embermagasságú helyenként. A hirtelen jött meleg miatt minden növény egyszerre kezdett el virágot bontani.

– Tüsszögök és vakaródzok ilyenkor, és gyógyszert is muszáj szednem az allergiámra – mondta Fábos Ferencné, egyike az pollentől szenvedőknek.

Országosan Pécsett az egyik legmagasabb a pollen koncentrációja. A hét elején virágzott a platánfa, az eperfa és a fenyő is.

Szűcs Tímea, biológus elmondta, a hét elején virágzott a platánfa, az eperfa és a fenyő is. A csapadékos időjárás azonban kimosta a pollenszemeket a légkörből.

Viszont az eső sokakon nem segített, ugyanis az allergiás tüneteik megmaradtak.

Dr. Várszegi Dalma, allergológus azzal magyarázza az allergiások számának növekedését, hogy a tavaszi vírusos járványok, akár a hasmenéses, akár a légúti, fellazította a nyálkahártyát.

A szakember szerint egyre gyakrabban fordul el, hogy egy megfázás vagy betegség után valaki produkálja a tüneteket.

– A hirtelen jött erőteljes pollenmennyiség sokkal könnyebben jut be a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe, és túlérzékennyé teszi az embert – magyarázta Dr. Várszegi Dalma. – Tulajdonképpen egy vírusbetegség alapozza meg, hogy a pollenek bejutnak a testbe.

A szakorvos azt mondja, hogy aki úgy érzi, a betegsége után maradt fenn az allergia és még nem volt kivizsgáláson, érdemes elvégeztetnie. Itt ugyanis az is kiderülhet, hogy kinek, mire érzékenyebb a szervezete. Magyarországon egyébként az elmúlt húsz évben majdnem duplájára emelkedett azok száma, akik tavasszal és nyáron is szenvednek.