Kiderült, Pécsen súlyos nyestinvázió van!

Sok problémát okoznak a városban (fotó: nyest.hu)

A Palatinus mélygarázsában pusztító pár nyest csak a jéghegy csúcsa. A várost ellepik ugyanis ezek a kis kártékony ragadozók.

hirdetés

Nemrég írtuk meg, hogy nyestek garázdálkodnak a pécsi Palatinus hotel mélygarázsában, ahol autókat rongáltak meg. A cikk alatti Facebook-kommentek alapján kiderült, hogy Pécsett kifejezetten sokakat érint a nyestbűnözés, ezt pedig kérdésünkre Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője is megerősítette. Elmondta, Pécsett Kertvárosból, Uránvárosból, a Mecsekoldalról, Ürögről érkeznek a legsűrűbben az ilyen állatokról szóló bejelentések. Számszerűsíteni a Pécsett élő nyesteket természetesen szinte lehetetlen feladat – folytatta – ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kistestű ragadozóból a városban rengeteg van.

Olyannyira népes a pécsi nyestpopuláció, hogy alig győzik őket összefogdosni az ügyön amúgy szorgosan dolgozó gyepmesterek. A nyestek biztonságos élve-befogásához szükséges csapdák száma ugyanis véges, és bizony sorra érkeznek a bejelentések, melyeket azért nem tudnak időben kezelni, mert a csapdákat egy-egy korábbi helyszínre már kitették.

Egy nyest a csapdában (forrás: madardaloskert.hu)

A befogott állatokat a gyepmesterek a város peremvidékein, a Mecsekoldalban engedik szabadon, ugyanakkor problémát jelent, hogy a természetes élőhelyükön eleresztett apró testű ragadozók némelyike visszaólálkodik a városba.

Annak, hogy miért költöznek a városba, több oka is van. Egyrészt ezek az állatok – valamint más erdei ragadozók, például a rókák, baglyok, vércsék – a természetes élőhelyük folyamatos pusztulása miatt kényszerülnek urbánus életmódra – mondta Märcz János.

A nyestek azonban kifejezetten szeretik a városi búvóhelyeket, melyek számukra védhetőbbek, biztonságosabbak, melegebbek, mint az erdei lakóhelyük. Ezért van az, hogy bekúsznak a motorháztetők alá, kibontanak szigeteléseket, falakat.

Sok problémát okoznak a városban (fotó: nyest.hu)

A város lényegében egy hatalmas terített asztalt jelent ezeknek a vadállatoknak, a családi házak gyümölcsfáinak terméseit is megdézsmálják a különféle háztartási szemetek és a kertekben élő madárfészkek lakóival egyetemben.

Néha komolyan összebalhéznak a kisebb háziállatokkal, valamint beköltöznek sufnikba, lakóházak padlásaira, és – lévén éjszakai állatok – este az őrületbe kergetik a lakókat neszezésükkel. Ami viszont pozitív: a városi galambpopuláció növekedését a nyestek némileg vissza tudják szorítani.

Märcz János elmondta, az állatok közegészségügyi gondot is okoznak, hiszen rendszeresen rondítanak az autókra és az autókba, padlásokba, pincékbe, kertekbe, közterületekre, utcákra.

Az autók belsejében otthonosan elvannak (fotó: player.hu)

A pécsi közteresek vezetője kiemelte, hogy sokféle módszer terjedt már el – főleg szájhagyomány útján – a nyestek elűzésére.

Sokan kutyaszőr kiszórására esküsznek, vagy kutyapokrócot tesznek ki a búvóhelyek közelébe, de létezik radikálisabb népi praktika is, ami szerint a kutyaürüléknek van nyestriasztó hatása.  De állítólag sokat számít az is, ha a nyestlakokat rendszeresen megbolygatjuk, vagy gyakran kitakarítjuk az olyan helyiségeket, ahova beköltözhetnek. Gyártanak emellett ultrahangos nyestriasztókat is – ám Märcz János kiemelte, hogy némelyik állatot el lehet ilyen eszközökkel zavarni, némelyiket viszont nem. Tehát, sajnos nincs százszázalékos megoldás a kis huligánok ellen.

Ha Ön nyest és szeretné bejelenteni magát, akkor a Közterület-felügyeletnél (06-72/212-739, 06-80/203-957) vagy az állategészségügyi telepen (06-72/239-999) teheti meg. 

  • tekergő

    ÉN nyest vagyok és szeretném bejelenteni magam:)