Kidobott karácsonyfák melegítik az otthonokat: 40 tonna fenyőt égetnek el a pécsi erőműben

A városban már hagyomány a karácsonyfák újrahasznosítása, melyek aztán sok-sok lakás hőellátását teszik lehetővé.

Az utcákra került fenyők a pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánjában feldolgozva mintegy 31.500 lakás és 480 közintézmény távfűtéssel való ellátását biztosítják – közölte a Veolia-csoport tagja, a Pannon Hőerőmű Zrt.

Mint írják közleményükben, Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítanak az ünnepi időszakban,

ez a mennyiség 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná fedezni országszerte.

A kidobott fenyők energetikai célú hasznosítása azért jó megoldás, mert a karácsonyfák magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatók. Először felaprítják, majd az erőmű kazánjaiban más tüzelőanyaggal vegyítve égetik el őket.

A fák begyűjtését egyébként a helyi közszolgáltató, Pécsen a Dél-Kom NKft. végzi január 6-tól 31-ig, de a hulladékudvarokban még ezután is le lehet adni a karácsonyfákat.

Fontos, hogy a fákat csupaszon: díszektől, talptól, egyéb hulladékoktól – szaloncukor, papír – kell kitenni a hulladékgyűjtő edények mellé. A szolgáltató azt kéri, hogy a másfél méteresnél nagyobb fenyőfákat a kukák mellé kettévágva helyezzék ki, ezzel is elősegítve az elszállítást. Aki pedig földlabdás fenyőfát vásárolt, felajánlhatja azt a pécsi közterületek díszítésére. Erről itt írtunk korábban.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is közel 40 tonna összegyűjtött fenyőhulladékra számít az erőmű.