Kiégett egy pécsi busz, de jön helyette száz új

Mi döntjük majd el, hogy merre menjenek

Június 1-jén gyulladt ki egy pécsi csuklós autóbusz hátsó része, az 58-as főúton Pécs déli határánál. Az utasoknak nem esett baja, ugyanis mikor a baleset történt, csak a sofőr tartózkodott a járműben. A tüzet ugyan eloltották, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a hirtelen felcsapó lángokat. Mindeközben pedig zajlik a buszcsere program, a régi és veszélyessé váló buszoknak nemsokára búcsút mondhatunk. 

hirdetés

Mint azt hírül adtuk, hétfőn rejtélyes okok miatt leégett egy pécsi busz hátsó része. Bognár Szilvia, a Tüke Busz ügyfélszolgálati és ellenőrzési vezetője lapunknak elmondta, hogy a Reménypusztára közlekedő pécsi 41-es járaton délután 5 óra tájékában csaptak fel a lángok, melyek a busz hátsó felét szinte teljesen elégették. A baleset az 58-as főút mellett, Pécs déli határánál történt.

Utasok a tűz keletkezésekor szerencsére nem utaztak a járművön, ugyanis az épp a forduló állomásról tartott a következő megállóhoz, az utasok pedig a szabályoknak megfelelően ekkor nem voltak a buszon. A sofőr időben észlelte a hirtelen támadt füstöt, megállt, és egyből elkezdte oltani a felkapó lángokat. Mikor rádöbbent, hogy a kézi oltókészülékkel nem tudja megfékezni a tüzet, egyből hívta a tűzoltókat, akik kiérkeztükkor két sugárral oltották el a lángokat.

Bognár Szilvia hozzátette, a tűzvizsgálók jelenleg is kutatják a tűz okát, egyelőre tehát még nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. A kiégett busz egyébként egy 1999-es évjáratú Mercedes 345G volt, melyből a Tüke Busz flottájában 19 darab van.

A buszok állapotát a Tüke Busznál rendszeresen ellenőrzik, a sofőrök naponta, míg a szerelőaknán hetente vizsgálják műszaki állapotukat, 30 ezer kilométer után kötelezően felmérik teljesítményüket, évente pedig a buszokat műszaki vizsgára is el kell küldeni.

A szólókban lesz klíma és nyitható ablak, a csuklósok közül nem mindegyik rendelkezik légkondicionálóval
A szólókban lesz klíma és nyitható ablak, a csuklósok közül nem mindegyik rendelkezik légkondicionálóval

Az idős pécsi buszoknak azonban nemsokára búcsút mondhatunk, ugyanis márciusban zöld utat adott a pécsi önkormányzat a Tüke Busz buszbeszerzésére fordított hitelfelvételére. A cég 3,5 milliárd forintból cserélné le a még jelenleg is futó öreg Mercedes és Ikarus típusú járműveket 115 Volvóra, ezzel pedig teljesen leállítanák a korábbi buszos cégtől örökölt régi járműveket. Bognár Szilva elmondta, a projekt úgy halad, ahogy azt eltervezték, jelenleg a hitel felvételéhez szükséges kormányzati jóváhagyást várják. Az biztos, hogy nemsokára – talán már idén ősszel – új buszokkal furikázhatunk a városban.

A Pécsre érkező 77 darab szóló Volvóról annyit kell tudni, hogy mindegyikük klímás – ellentétben a zöld VDL buszokkal – míg a 38 darab csuklós busz közül jó párban van ilyen berendezés. A Hollandiából érkező kiváló műszaki állapotban lévő járművek 7-8 évesek (7900A és 7700A típusúak), a nulladik kilométertől aranygaranciával rendelkeznek és az első perctől fogva gyári szervizelésűek. A csuklós buszok darabja 30, míg a szóló buszok darabja 20 millió forintba kerül, de ha újonnan vették volna meg ezeket, a sokszorosukba, pontosan 100 és 70 millióba kerültek volna.