Kiemelkedő helyen végzett a pécsi egyetem a rangos felsőoktatási listán

Újabb négy magyar egyetem került fel a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló Times Higher Education Impact Rankings (THE Impact Rankings) listájára, köztük a PTE is.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján összeállított világrangsorán 85 ország 766 egyeteme között hat magyarországi egyetem – a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem mellett új szereplőként a Debreceni Egyetem, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem – szerepel.

hirdetés

Idén az összesített listán a 101-200. hellyel a Szegedi Tudományegyetem teljesített legjobban, a Debreceni Egyetem a 201-300., a Pécsi Tudományegyetem a 301-400., az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem pedig a 401-600. helyen szerepel.

A Times Higher Education rangsoráról
Az ENSZ 2015-ben elfogadott 17 Fenntartható Fejlődési Célja (Sustainable Development Goals, röviden SDG) alapján összeállított szempontrendszerben vizsgálta a THE április 22-én nyilvánosságra hozott rangsora az egyes egyetemek teljesítményét. Idén a rangsorolásban Magyarországról hat egyetem vett rész, a hazai felsőoktatási intézmények közül a PTE az előkelő harmadik helyen végzett. Magyarország első egyeteme három fenntartható fejlődési célban kiemelkedő eredményt ért el: a fellépés az éghajlatváltozás ellen, az egészség és jóllét, valamint a tisztességes munka és gazdasági növekedés célokban.

„Összesen 17 fejlődési cél mentén versenyeztek az egyetemek, ebből a PTE számos kategóriában ért el jó helyezést. A felsőoktatási intézmények összesített rangsorát pedig a három legjobb eredmény, valamint a »partnerség a fenntartható fejlődésért« kategóriában elért pontszám alapján számítják ki. Ez utóbbit tekintve a Pécsi Tudományegyetemnek a partneri kapcsolatokat és a társadalmi felelősségvállalást kell még tovább fejlesztenie, valamint érdemes az egyes célok kommunikációját erősíteni mind az oktatásban, mind pedig a társadalom felé. Természetesen az összes cél tekintetében folyamatos fejlődésre törekszünk” – mondta dr. Kehl Dánieltől, a PTE Közgazdaságtudományi Kar adjunktusa.

hirdetés

Hirdetés