Kikészítő a nyári hőség

Itt a nyár, itt a strandszezon, és természetesen itt a hőség is, aminek ugyan a legtöbben örülnek, vannak azonban olyanok is, akiknek a hirtelen támadt kánikula-közeli meleg megkeseríti az életét. A melegre érzékenyek ugyanis rengeteg veszéllyel néznek szembe ilyenkor. Ez lehet az oka a közelmúlt sok pécsi balesetének is.

hirdetés

Most már talán gond nélkül kijelenthetjük, hogy itt a nyár, vele pedig megjött a várva várt meleg is. A Pécsre hirtelen lesújtó hőhullámot bizonyára sokan imádják, azt azonban érdemes tudni, hogy a az időjárási változásokra – így pedig a melegfrontra is – a legtöbb ember valamilyen szinten érzékeny. Azok pedig, akiknek minden évben meggyűlik a baja a hőséggel, sajnos idén is készülhetnek a mélypontokra.

Fontos a hidratálás
Fontos a hidratálás

Vannak hideg- és vannak meleg-érzékenyek, de olyanok is akadnak, akik mindkét időviszonyban szenvednek. De mi is a frontérzékenység, mivel jár, és miért akadnak ki a nyári melegtől az emberek? Dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy az időjárás-érzékenység nem tekinthető betegségnek, viszont számos képességünket befolyásolhatja.

A hirtelen nagy meleg berobbanásakor a test egy ideig nem képes megfelelően alkalmazkodni a hőséghez. Ez pedig főként a kisgyermekeket és az idősebbeket érinti komolyabban, ugyanis a folyadékpótlásra ők nem mindig tudnak odafigyelni – pedig ez lenne a legfontosabb teendő. Mellettük azonban a meleghullám súlyosan érinti a krónikus betegségben szenvedőket, és azokat is, akiknek régi sérüléseik vannak. Esetükben fellángolhatnak csonttörési és műtéti sebhelyek fájdalmai is, de gyakoribbá válik a vérzékenység is.

A hőség kikészít
A hőség kikészít

Stabil meleg esetében az arra hajlamosak vérnyomása csökken, lényegesen gyakrabban lép fel a szívroham esélye, a szívinfarktus veszélye is megnő – mondta Princz. A szívpanaszokkal küzdők mindemellett számolhatnak nehézlégzéssel, zihálással is, sőt az eszméletvesztés kockázata is fennáll.

Általános tünet a fixen beálló vaskos meleg okozta bágyadtság, szédülés, figyelmetlenség, lassabb reakcióidő, kimerültség, álmatagság, feledékenység, valamint az ezek szövődményeként kialakuló levertség és idegesség, melyek robbanékony elegyet is alkothatnak. Gondoljunk csak arra, hogy ilyen időben például mennyivel több a közúti-, üzemi- vagy akár háztartási baleset.

Az elmúlt pár napban a pécsi autós közlekedésben is látható a meleg hatása, ugyanis megugrott a figyelmetlenségből és a türelmetlenségből eredő balesetek száma. Főleg a délutáni időszakban, a munkából hazafele igyekvő autósoknál tapasztalható, hogy a nem klimatizált, vagy lassan lehűlő 40 fokos autókban képtelenek fókuszálni a KRESZ-re és nem vesznek figyelembe más autósokat.

Vezetés közbeni hőguta - kerüljük el!
Vezetés közbeni hőguta – kerüljük el!

Kérdésünkre Princz János elmondta, hogy a frontérzékenység eredete a mai napig nem ismert. Sokan öröklődéshez kötik, de vannak, akik szerint szervi- vagy pszichés betegségekhez is köthető.

A lényeg azonban az, hogy a kánikulában folyamatosan pótolni kell az izzadás miatt vesztett folyadékot és sókat. Igyunk tehát eleget és egy kicsit sózzuk jobban az ételeinket, abból baj nem lehet.