Kilencvenmillióból építenek új pécsi ortodox kápolnát

Közel 90 millióból építenek új szerb ortodox kápolnát és hozzá tartozó harangtornyot a Zrínyi utcában. Egy egyedülálló kiállítást is létrehoznak az épületben. A projekt az Értékes Pécs program részeként valósul meg, a munka a napokban indult és már őszre véget érhet. Felbecsülhetetlen értékű műkincsek is érkeznek Pécsre.

hirdetés

A pécsi zsinagóga megújítása mellett megkezdődött a Zrínyi utcában lévő ortodox kápolna felújítása is, amely 87,6 millió forintot emészt fel. A forrás többségét a város teremtette elő uniós forrásból, de közel 10,6 millió forintot a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye is biztosít.

A mai berendezés is átkerül az új épületbe
A mai berendezés is átkerül az új épületbe

– A munkálatok legfeljebb egy évet vesznek igénybe, de reméljük, hogy már ősszel át tudjuk adni az új épületet. Az építkezés befejezése után kerülnek Pécsre a kiállítandó egyházművészeti értékek, alkotások is. Ezeket a több százéves ikonosztázak eredetileg is Baranyába szánták, ám jelenleg az egyház szentendrei központjában vannak kiállítva. A felújítások után viszont méltó helyet kapnak, s Pécsett is maradnak – mondta Hoppál Péter, a pécsi oktatási és kulturális bizottság elnöke a szerdán rendezett sajtótájékoztatón.

szerb ortodox2

Merza Péter, a kivitelezést koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója elmondta: rendkívül értékes tárgyak kerülnek Pécsre. Huszonöt, 18-19. századból származó műtárgy érkezik, amelyek a teljes kiállítóteret megtöltik, s a tárlat felvonultatja azt a sokszínűséget, ábrázolási módot, amelyet a mélyen vallásos művek hordoznak.

Így fog kinézni az új kápolna és harangtorony
Így fog kinézni az új kápolna és a harangtorony

Pantelic Lukijan a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke köszönőjében azt mondta, nemcsak a pécsi, magyarországi, hanem a határokon túl élő ortodox hívők életében is fontos esemény a fejlesztés. Hozzátette: az egyházmegye köszönettel tartozik Pécsnek azért, hogy kiemelten kezeli a vallási örökségeket.

Lepsa Stulic, Szerbia budapesti nagykövetének tanácsosa úgy fogalmazott, Pécs e fejlesztéssel ismét bebizonyította, hogy rászolgált az EKF-címre, s méltán viseli a Kultúra Városa nevet.

szerb ortodox1

Baranyában közel 600 főre tehető szerb kisebbség létszáma, nagyjából 300-an élnek a megyeszékhelyen, s közel félszázan Mohácson, a többiek elszórtan laknak a megye kisebb településein.

Az önkormányzat gesztorságával megvalósuló Értékes Pécs pályázatban a Pécsi Zsidó Hitközség, a Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség, a Pécs-Belvárosi Református Egyházközség és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye vesz részt. Segítségével újul meg a belvárosi és kertvárosi református templom, a zsinagóga, rendezik be a Középkori Egyetemet, s újítják meg a Cella Septichora Látogatóközpontot.

[box title=”Türbe: nagyobb fejlesztés lesz” box_color=”#3a973e”]A török kormány 100 százalékban biztosítja a forrást az Édesanyák útján lévő török emlék, türbe felújítására. A közelmúltban Ankarában lezajlott egyeztetésen a két ország pontosította a felújítás műszaki tartalmát, amibe bekerült a környéken található török kút is, így az a Rókus dombnak új miliőt biztosíthat, valamint egy tájékoztató táblákkal ellátott török tematikus utat is kialakítanak a városban. Nagyjából a teljes munka 70 millióba kerül, s akár már nyárra elkészülhetnek a szakemberek.[/box]