Kína a Negyedbe költözött

Csaknem 30 kínai tájegység népviselete mutatkozik be a hétvégén a Zsolnay Kulturális Negyedben. A program nemcsak a felnőtteknek szól, a szervezők interaktív játszóházzal is készültek. A kicsik az ázsiai ország betűvetésétől kezdve a bronzszobrok készítésén keresztül kínai találmányokkal ismerkedhetnek meg. A megnyitóra a Sanghaji Nőszövetség képviselői is ellátogattak.

hirdetés

Dél-Kína szubtrópusi hegyvidékeinek népviselete mutatkozik be hétvégén a Zsolnay Kulturális Negyed Pécsi Galéria m21 kiállítóterében. Az ázsiai ország ezen vidékén a nemzetiségek – az embert próbáló természeti körülmények miatt – hosszas elszigeteltségben éltek egymástól, így teljesen eltérő nyelvek és kultúrák alakultak ki. A galériában csaknem 30 tájegység ruháit nézhetik meg az érdeklődők.

A program szervezői a gyerekekre is gondoltak. A kicsik a kínai betűvetéssel és a bronzszobrászattal ismerkedhetnek meg egy interaktív játszóház keretein belül.

Kínai Kiállítás

Márta Istvánt, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét régóta foglalkoztatta e kiállítás gondolata. Tavaly novemberben utazott Kínába, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kulturális kapcsolatokat építsen az ázsiai országgal.

– Sanghajban, Hong Kongban és Pekingben is jártunk. Sanghajban – az ottani konzulátus segítségével – sok helyre eljutottam, olyan kulturális eseményeken vehettem részt, illetve olyan intézményekben jártam, amik igazán elvarázsoltak. Látogatásom eredményét mi sem tükrözi jobban, mint ez a kiállítás – mondta lapunknak Márta István.

Kínai kiállítás

Az együttműködés már hónapokkal ezelőtt elindult. Január végén, a kínai holdújév alkalmából a Zheng Zhou Dal és Táncszínház több szólótáncosát és énekesét, valamint egy Tagou kungfu iskola bemutatóját csodálhatták meg a pécsiek az E78-ban. A kulturális kapcsolatok pedig olyannyira gyümölcsözőek, hogy 2015-ben a Sanghaji Szimfonikusok is ellátogatnak Pécsre.

A kínai kapcsolatokat a városvezetés is támogatja. A kulturális program apropójaként Pécsre érkező 11 fős női delegáció szakmai tanácskozást folytatott a pécsiekkel. Az egyetem, a város továbbá a piaci szereplők női képviselői a Sanghaji Nőszövetség delegáltjaival közösen a nők társadalmi helyzetét vitatták meg.

– Megosztottuk egymással a két ország tapasztalatait elsősorban a nők foglalkoztatási lehetőségeire, és a család felépítésére koncentrálva. A két országban ugyanis pont ellenkező előjelekkel működik ez a két terület. Kínában a nők többsége  el tud helyezkedni a munkaerőpiacon, a gyermekek száma viszont maximálva van. Nálunk pont fordítva alakult minden, így bőven van mit megbeszélni a témáról –  számolt be a szakmai tanácskozásról Moór Eszter, a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke.

Kínai Kiállítás

A kiállítás megnyitóján Páva Zsolt, Pécs polgármestere is köszöntötte a sanghaji vendégeket. Beszédben elmondta, hogy a keleti nyitás Pécsett már az EKF évében megtörtént, amikor is a város megjelenhetett a Sanghaji Expón. A város pedig azóta is szoros barátságot ápol az ázsiai országgal. A Kínai Napok elnevezésű programsorozat tehát csupán egy állomás, de nem a végcél, hiszen rengeteg potenciál van még Pécs és Kína közötti kapcsolatban.