Kína egy kis része most Pécsre költözött

Egészen egyedi, különleges kiállításnak adhat otthont Pécs. A „Selyemút tükrében” című csoportos fotókiállításon kínai és magyar művészek képei láthatóak Fujian kínai tartományról. Tizenkét kínai és tíz magyar kiállító képeit tekinthetik meg az érdeklődők a Kodály Központban. Az ünnepélyes megnyitón a városvezetők mellett jelen voltak a művészek is.

hirdetés

Fujian tartomány, a maga káprázatos világával, hangulatával, természeti csodáival eszményi táptalajt nyújtott magyar és kínai fotóművészeknek egyaránt. Az őket megihlető távol-keleti tartomány fővárosának, Xiamennek elöljárói érkeztek Pécsre, hogy a Kodály Központban megnyissák a csodálatos kiállítást.

Fantasztikus alkotások születtek

Hoppál Péter kulturális államtitkár a megnyitón úgy fogalmazott, a nemzetek közötti legkönnyebb hídépítő eszköz mindig is a kultúra volt. A kulturális együttműködés lehetőségét pedig mind Kínában, mind Magyarországon a lehető legjobban ki is kell aknázni. Ez a két nemzet között tökéletesen működik is. A két jelentős, ősi hagyományokkal rendelkező nép könnyen szót ért egymással, akkor is, ha a nyelvünk más – az odafigyeléssel, megértéssel és bizalommal teli kapcsolat kulturális és gazdasági téren is gyümölcsözővé válhat.
Úgy, ahogy a Kínában rendezett, magyar kultúrát bemutató eseményeket túláradó érdeklődés és szeretet fogadja, úgy Magyarországon és Pécsen is, minden Kínával kapcsolatos rendezvény iránt fogékony a hazai közönség.

Hoppál Péter, Páva Zsolt és Zhang Jian

Zhang Jian, Xiamen város önkormányzati elnöke köszönetét fejezte ki a városvezetésnek a meghívásért, örömmel vett részt a megnyitón Pécsett.
Elmondta, örül, hogy sok pécsi megismerheti az alkotásokon keresztül Kína egy kis szeletét, Fujian tartományt, és reméli, hogy ez a kiállítás további utakat nyit meg Xiamen és Pécs között, számos együttműködési lehetőséget biztosítva kulturális és gazdasági téren.
A jövőben várja a pécsiek látogatását a kínai városban, ahol a mostanihoz hasonló meleg fogadtatásban részesülnek majd.

Zhang Jian minden pécsit szeretettel meghívott Xiamen városba

Pécs polgármestere, Páva Zsolt azt a kulturális és gazdasági kapcsolatot emelte ki köszöntőjében, amely a kiállítás nevéből is fakad. A Selyemút kereskedelmi útvonal a történelem hosszú évszázadai során kultúrákat, vallásokat kötött össze, Kína nemrég bejelentett nemzetközi vállalása, az „Egy öv, egy út” program pedig bekapcsolhatja hazánkat abba a gazdasági csatornába, amit a kínai kultúra hat át.
Páva elmondta, Xiamen egy négymilliós, roppant dinamikusan fejlődő város, erő és dinamizmus jellemzi. Ez a kiállítás jelzi, hogy Pécs kész egy újabb külföldi nyitásra.
– Minden jó együttműködést, akár gazdasági, akár ipari, mindig a kulturális együttműködés alapoz meg – zárta köszöntőjét a polgármester.