Kínai gigavárossal haverkodik Pécs

Kína egyik legdinamikusabban fejlődő városával, a Chengduval kötött együttműködési megállapodást Pécs. A dél-kínai városban 7 millióan élnek.

hirdetés

Kína jelenleg világgazdaság legdinamikusabban fejlődő országa, nemcsak hazánk, hanem Pécs esetében is kiemelt fontosságú lehet az ázsiai országgal való kapcsolatok megerősítése. Pécsnek eddig csak amerikai, európai és kis-ázsiai testvérvárosai voltak.

Girán János, a Polgármesteri Kabinet vezetője elmondta, még 2011-ben tartották meg a Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáját Gödöllőn, amelyen lehetőség volt arra, hogy a városok képviselői belevághassanak egy olyan együttgondolkodásba, amellyel megfogalmazhatják a közös célokat és közös pontokat. Chengdu képviselői keresték meg a pécsieket, hiszen Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, s a kínai metropolisz Szecsuán tartomány kulturális központja is egyben, 49 felsőoktatási intézmény működik itt. Hozzátette: a kulturális vonatkozások mellett gazdaságfejlesztési együttműködések is szóba jöhetnek a két város között, ráadásul Szecsuán gazdag régió, így Pécs turisztikai szempontból is profitálhat a kapcsolatból.

chengdu
A jövő és….

A tartomány hétmilliós fővárosa agglomerációjával együtt 14 millió lakost számlál. A város Nyugat-Kína üzleti, pénzügyi, gazdasági, logisztikai, közlekedési, kommunikációs, tudományos és technológiai központja. A térség jeleskedik az agráriparban, az élelmiszer-, gyógyszer-, gépiparban, de a zöldenergia-ipar és hadászati gépgyártás is jelentős.

Jingli
…a múlt városa is

A hatalmas várost 2006-ban Kína negyedik legélhetőbb városának választották, 2007-ben a tíz legjobb beruházási térség között szerepelt. A világ 500 legnagyobb vállalata közül 133 multinacionális cég telepedett itt le, köztük a Sony, a Toyota, a Motorola, a Microsoft, ANZ Bank, a JP Morgan Chase, a Henkel, a Siemens, a Canon és a Xerox.

A város nevét viseli ez a gép!
A város nevét viseli ez a gép!

2012-ben egy high-tech ipari parkot kezdtek el építeni a városban, amely űrkutatásra és repülési technológiára szakosodik. A város környékén eredeti élőhelyükön élnek a világszerte híres panda medvék is.