Kínai sírkövek: olcsó és rossz?

Repedezettek, foltosak – sokszor ilyenek az olcsó sírkövek. Egyre gyakoribb, hogy a Kínából származó gránit síremlékek idő előtt tönkremennek. A régi pécsi kőfaragó dinasztiák szerint vigyázni kell, mit vásárlunk meg. 

A pécsi mesterek saját maguk készítik el a sírköveket, az alapanyagot általában Olaszországból hozzák. Ez a megmunkálás két embernek húsz óráig tart. A kínai kövek úgy öt-hat éve jelentek meg Pécsen, elsősorban azért lettek népszerűek, mert olcsóbbak voltak a hagyományosan elterjedt köveknél.

Kácsor Zsolt síremlékeket értékesít Pécsen, családjuk húsz éve van jelen a pécsi piacon. Szerinte Kínában egészen másképpen dolgozzák fel a köveket, az egész gránittömböt felhasználják, előre elkészítik a formát, és gyantával kezelik, hogy elfedje a hibákat. A gyanta azonban nem időjárásálló.

Csapnivaló minőség…

A pécsiek azonban csak a legjobb minőségű gránitot választják ki, ha van benne repedés, hiba, akkor azt nem használják, s nem csupán 5 évre adnak garanciát, hanem 30 évre.

Az általunk megkérdezett pécsi asszony, Galgóczi Istvánné egy napot szánt rá, hogy megtalálja azt a jó minőségű gránit síremléket, ami árban is elfogadható. számára. Egyik ismerőse pórul járt a kínai kővel, mert az megrepedt.

Rozman Kálmán, egy másik cég értékesítője szerint a kínai kövek között is van jó minőségű, amelyekkel érdemes foglalkozni. Bár nem túl sokról, két-három típusról van szó, amelyekkel később sem lesz probléma.  Ezért ők megválogatják, mit hoznak be Ázsiából – tette hozzá.

A kínai gránitból készült síremlék akár 50 ezer forinttal is olcsóbb lehet, mint egy megegyező színű és méretű garnitúra olasz gránitból. Az árkülönbség azonban nem biztos, hogy fő szempont kell, hogy legyen a vásárláskor.

Hirdetés

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Láttam már ugymond kinai sirkövet “olasz” gránitból levendula, paradiso, stb. Ugyan az a minősége mint amit a magyar kövesek rendelnek olaszországból. De arról senki nem beszél h a kinai gránitot hány magyar köves használja. Minegyik. Arra nincs panasz csak akkor ha az kinában készült legyen az afrikából délamerikából indiából vagy európából származó gránit. A lényeg az h a kinából behozott kész kövek elveszik az itthoni kőfaragók munkáját. Ennyi.

 2. A világ számos pontjáról érkezik gránit import Olaszországba tömb formájában.Svédországból,Zimbabwe-ből,Indiából, Braziliából és igen KÍNÁBÓL is.
  A tömböt több táblára/ “szeletre” vágják fel 2; 3; ;4;5;6;7;8;10 cm-es vastagságban.A feldolgozás után minden egyes tábla megkapja a MADE IN ITALY címkét.Szóval ennyit az olasz gránitokról.(és 30éves garanciájukról)Természetesen van a hazájukban is bányászott gránit , ahogy lentebb is említik a hozzáértők.

 3. kicsit késve kerültem ismét ide vissza a probléma az hogy elég dilettáns itt a hozzászólók válasza kell tudni gránit mindenütt van hisz az tartja össze a földet a lényeg a gyantázással hogy a minőségi hibákat és a homogenitást igy tegyék még tökéletesebbé ,olaszországnak hogy a fenébe ne lenne gránit bányája nem is egy van nekik egy laikus össze is keverné őket a kinaival egy rövid példa a rosa beta aki ismeri a köveket az tudja mit irok aki meg nem az még mindig leragad aon hogy kinai :))

 4. szerintem az egész egy bla bla ,mert ,az hogy kínai gránit ezt csak azért mondják hogy elriasszák az embert tőle.
  de a kínai gránitot is elszokták adni drágán ,szószerint ott basszák át a megrendelőt ahol akarják.elmondjam önöknek nemcsak a kínai gránit van felgyantázva ,találkoztam én már svéd gránittal is ami hibás volt.ez a szóbeszéd hogy ez nem kínai ,hanem olasz meg svéd ez csak a kőfaragók közti harc.
  kérdem én hogy hány kőfaragónak van a gránitjáról származási papírja?

 5. Ha Olaszországnak nincs gránit bányája akkor Magyarországnak? Sokan hirdetik Magyar Gránit.

 6. A cikben említett kácsor úr kinait árul olasz gránitkén 30 év garaciával!!
  Emberek figyejetek oda mitvesztek!!!

 7. Olaszországban van gránit bánya csak nem valami széles a spaletta ,kell tudni olaszországba a föld minden tájáról behozzák a gránitot márványt és még a mészköveket is ,ők blokkban árulják a köveket ,viszont ha első osztályú köveket hoznánk be az országba ki lenne az aki ezt megfizeti ,kicsit nagyobb szorgalommal és a szakmát valóban bemocskolokkal vissza lehetne állitani a szakma becsületét ,ami itt le van irva kicsit dilettáns :)) kell tudni hogy amit valóban kinában bányásznak követ az elég kemény a 10 es skálán több mint hetes ,

Comments are closed.