Kinek jó a hamis cucc?

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a magyarok szeretik a hamis árut, melyek közül a ruhanemű és a különféle gyógyszerek a legnépszerűbbek. Átlagon felül a fiatalok vásárolnak ilyen termékeket.

hirdetés

Az elmúlt évekhez képest csökkent a hamis termékek iránti vonzalom, de még így is minden ötödik magyar vásárol szívesen illegális forrásból származó árut és az interneten egyre gyakrabban rendelnek – derült ki a Tárki felméréséből. A kutatás szerint egy év alatt négyről tíz százalékra nőt a hamis parfümök és ötről 21-re a hamis gyógyszerek világhálón történő vásárlása.

hamisítvány3

Ennek ellenére – érthető módon – a megkérdezett tíz emberből nyolc nem vásárolna hamisított terméket; 18 százalék válaszolt úgy, hogy talán megvenné a nem eredeti árut. Viszont mindössze két százalék nyilatkozta, hogy bármikor vásárolna hamisítványt. Az elmúlt egy év során a magyarok 13 százaléka vett ilyen terméket.

A válaszadók 65 százaléka egyébként azért választott valamilyen hamis terméket, mert olcsónak találta, jellemzően a ruházati cikkek, az illatszerek és a CD-k és DVD-k, illetve a számítógépes programok tartoznak ide. Azonban a minőség miatt mindössze 28 százalék vásárolta meg az illegális árut, főként élelmiszereket és gyógyszereket.

A fogyasztók hatvan százalékát nem érdekli, hogy a márkás termék, amit visel, eredeti-e vagy sem, azonban tízből négy magyar szerint legyen eredeti a ruhája, ha márkás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságától megtudtuk, hogy Baranya megyében a hamis áruk forgalmazásában növekedés mutatható ki, ugyanis míg 2012-ben 74, addig idén már 91 esetben jártak el az ellenőrök.

– Pécsen elsősorban a távol-keleti termékek forgalmazásával foglalkozó üzletekben és a ruházati boltokban tartunk ellenőrzéseket – magyarázta Bus Szilvia, a vámosok helyi sajtósa. – Ezeken a helyeken előfordulhatnak hamis áruk.

TURKEY-COUNTERFEIT-GOODS-MARKET

Bus Szilvia elmondta, hogy a termékek népszerűsége abban rejlik, hogy formára és funkcióban szinte teljesen megegyeznek az eredetivel, azonban töredék áron lehet megvenni ezeket.

A legnagyobb arányban az utcán vagy a piacon jutnak hozzá a hamisítványokhoz az emberek. Viszont a különböző gyógyszereket és táplálékkiegészítőket az interneten keresztül rendelik leginkább a megkérdezettek.

A NAV annak érdekében, hogy visszaszorítsa a hamis árukereskedelmet, rendszeresen tart belföldi és nemzetközi  ellenőrzéseket, de az interneten is figyelik a magánszemélyeket, a cégeket is. Amennyiben lecsapnak a revizorok, százezer forintnyi érték esetében szabálysértési, ennél magasabb elkövetési értéknél büntető eljárást kezdeményeznek.

[box title=”A legnépszerűbb hamisított termékek:” box_color=”#13a1f1″ title_color=”#161212″]

Parfümök (Chanel, Diesel, Paco Rabanne, Gucci, Versace, Hugo Boss, Armani, Calvin Klein)

Női táskák (Louis Vuitton)

Pólók (Adidas, Nike, Puma, Ed Hardy, futball csapatok ábrái, ill. szerzői jogokat sértő termékek, mint Disney ábrák, Hello Kitty, Nickelodeon ábrái)

Napszemüvegek (Ray-Ban, Christian Dior, Armani, Gucci, Oakley)

Szabadidő-ruházatok (Adidas, Nike, Puma);

Kések (Columbia, Böker, Kershaw, Cold Steel)

Cipők, papucsok (Adidas, Nike)[/box]

  • 2011

    Üdv. Adidos-nak mi a baja? Talán érintett cuccokat árul? 🙂

  • Adidos

    Egy olyan világban, ahol csak az eredeti termékek piacképesek, Pécs Ma sem létezne.

  • gru

    Hamis gyógyszer? Te jó ég… Nem vagyunk túl okosak.