Összeborultak a Liberálisok a szocival

Fodor: "ezerrel igen!"

FRISSÍTVE:

hirdetés

Ágoston Andrea, a pódiumbeszélgetés szervezője közölte, hogy Szakács Lászlót, az MSZP országgyűlési képviselőjét a Liberálisok hívták meg az eseményre, mint “kiemelt hozzászólót”. Tehát nem trollkodni ment – mint az később kiderült mai közleményükből. A vendégszeretet mégsem lehetett olyan nagy, hiszen 5 perc után Szakács beszédét le kellett állítani. 

 


 

„Ezerrel igent” kell szavazni a népszavazáson a Liberálisok elnöke szerint, akit Mellár Tamás, a KSH volt elnöke is támogat ebben. Dávid és Góliát harca, no meg Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselőjének finom trollkodása is ott volt kedd esti pécsi fórumon. 

Gyurcsány Ferenc húsleveses fórumbeszélgetése után Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke is ellátogatott Pécsre, hogy elmondja gondolatait az október 2-i népszavazással kapcsolatban. A Perczel utcai Trafikban tartott pódiumbeszélgetésen a pártelnök mellett Mellár Tamás közgazdász is felszólalt. Mondandójuk lényege: igennel kell szavazni, ez az egyetlen megoldás. A politikai sztárparádén egyébként valamiért megjelent Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője is, ami később eléggé kínossá vált.

Fodor és Mellár igenre bíztatnak
Fodor és Mellár igenre biztatnak

A Liberálisok elnöke kifejtette: azzal, ha az emberek igennel szavaznak, európai értékrendjüket és Európa melletti kiállásukat hangoztatják. Ez az értékrend magában foglalja a szabadság, a szolidaritás, az emberség eszményeit, amelyek mellett a népszavazáson kiállhatnak az emberek. Az igen szavazat válasz, üzenet is a kormánynak, jelzés, hogy politikájuk nem halad jó úton, ezért „ezerrel igennel” fog szavazni és erre buzdít mindenkit.

Szerinte a kormány a népszavazással nem a migránsok és a magyarok sorsa felől dönt, hanem durva kampányával csak azt méri fel, hogy mekkora a szavazótábora, a népszavazásnak  semmilyen jogi következménye nem lesz.

Ugyanakkor megjegyezendő, hogy a britek így léptek ki az unióból…

Fodor: "ezerrel igen!"
Fodor: “ezerrel igen!”

Fodor beletaposott a DK-sok és a szocik lelkébe is, mert szerinte nem járható és nevetséges út az, amit Gyurcsány Ferenc és a volt pártja, az MSZP javasol – miszerint a szavazástól távol kell maradni –, mivel senki sem akarhatja, hogy a feje fölött döntsenek egy őt is érintő kérdésről. Szerinte „aki nem megy el, az a Fideszre bízza a döntést”, ebből pedig Fodor nem kér.

A népszavazáson cselekedni kell, aktivitásra, mobilitásra buzdítani az embereket, hogy szavazzanak igennel, mert ez idegesíti a Fideszt, fotelből nem lehet forradalmat csinálni”.

Kifejtette, hogy a liberális párt azért támadta meg a népszavazási kérdést az Alkotmánybíróság és a Kúria előtt is, mert a kérdés önmagában hazugságokkal teli, hiszen nincs is igazából kötelező betelepítés. Az ország az Európai Unió szégyenpadján ül – mondta. Fodor szerint az unió dönthet a fejünk felett is, hozhat kötelező döntéseket, amiket el kell fogadnunk.

Egyébként a Liberálisok harca a kormánnyal egyfajta Dávid és Góliát történetét idéző küzdelem, hiszen a Fidesz több mint 10 milliárd forintot ölt már a kampányba, míg a liberálisok 10 milliós hitelt vett fel, hogy ellenkampányukat le tudják folytatni úgy, hogy semmilyen médiamegjelenés lehetőségében sem reménykedhetnek.

Mellár: nem keresztényi, amit a kormány csinál
Mellár: nem keresztényi, amit a kormány csinál

Mellár Tamás közgazdász elmondta, a népszavazás nemcsak a magyarok ügye, hanem az Európai Unióé is, és ha a nemmel szavazók kerülnek többségbe, akkor az azzal járhat, hogy az ország kikerülhet az unióból, vagy legalábbis egy „kétsebességes unió” külső pályájára kerülhet.

–  Nem fair, nem humánus, és nem keresztényi dolog – folytatta –, hogy a támogatásokat elfogadjuk, közben meg kizárjuk azokat, akiknek szükségük lenne ránk.

Mellár Tamás szerint az ellenzéki pártok bojkottfelhívása “elhibázott” döntés, ami helyett ellenzéki egységre lett volna szükség, de ezt a lehetőséget elszalasztották.

A pódiumbeszélgetésen valamilyen rejtélyes oknál fogva megjelent Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője is, aki a show-t ellopva beszédet is mondott, noha Fodor és Mellár az MSZP álláspontját pár perccel korábban elítélték. Szakács azonban gyorsan megválaszolta a közönség tagjainak fejében egyszerre felmerülő kérdést, és elmondta, hogy azért van itt, mert ugyan más magatartást és hozzáállást javasolnak, de céljuk mégis közös a Liberálisokkal: a humanizmus és az európai értékek megőrzése.

Kifejtette, hogy a kormány csak ellenségképeket gyárt regnálása során. Ilyen volt a rezsi, majd az államadósság, most pedig a migránsok azok. A migránsoknak azonban humanista módon támogatni kell – mondta.

Mielőtt az esemény moderátora elkérhette volna a mikrofont az idejét túlbeszélő szocialista politikustól, ő még elmondta, tisztában van vele, hogy a szavazáson a nemek lesznek többségben, de ettől még mindent meg kell tennie az ellenzéki pártoknak, hogy a jövőben egyszer „ezeket leváltsák”.