Kinyírják a Facebookot az iskolákban

Egy szeptember elsejétől hatályba lépő törvény szerint az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internet-használók ne találkozzanak olyan netes tartalommal, mely káros lehet a lelki és értelmi fejlődésükre. A rendelkezés összesen több mint hatezer intézményt érint, köztük sok pécsi iskolát is.

hirdetés

Ma már a legkisebb diákok is könnyen eljuthatnak káros weboldalakra
Ma már a legkisebb diákok is könnyen eljuthatnak káros weboldalakra

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita, a Megyervárosi Iskolaközpont vezetője lapunknak elmondta, hogy egyetértenek az új rendelkezés elveivel, ugyanis megfigyelése szerint az iskolákban ma már elkerülhetetlen, hogy a diákok az okostelefonjaikról interneteznek az órákon – és ki tudja, hogy milyen oldalakat nézegetnek?

Az Iskolaközpont vezetője elmondta, hogy tartalomszűrőket az iskolákban eddig is használtak , ugyanakkor ezek a programok nem biztos, hogy megfelelnek a törvényben foglaltaknak, mivel a szűrés ezekkel a szoftverekkel vagy nem teljes körű, vagy annyira leterheli az iskolai számítógépes hálózatokat, hogy az használhatatlanná válik.

Nehéz megelőzni az okostelefonok tanórai használatát
Nehéz megelőzni az okostelefonok tanórai használatát

 

Az iskolavezető szerint a tantestület egyöntetűen a rendelet mellett van, azt ugyanakkor hozzátette, hogy a törvény bizonytalanságban hagyja az érintetteket abban a tekintetben, hogy milyen informatikai módszerrel milyen tartalmakat kell kiszűrniük.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=cMTPDiig_-I” width=”640″]

Az intézményvezető elmondta, hogy tisztában van azzal , hogy a szex- és az agressziótartalmak mellett, az olyan közösségi oldalakat is hatékonyabban kell szűrni, mint a Facebook, az Instagram, a Twitter, vagy a YouTube. Mindemellett érdemes azt is megfontolni – tette hozzá –, hogy a drogokkal, a dohányzással, a rasszizmussal kapcsolatos tartalmak, vagy akár a szerencsejátékkal foglalkozó weboldalak elérhetőségét is blokkolni lehessen valahogy. Az viszont számára rejtély, hogy mindezt miként lehetett volna a szeptember elsejei határidőre megoldani.

A tartalomszabályozás még nem igazán működik
A tartalomszabályozás még nem igazán működik

Az iskolavezető szerint egy további komoly probléma a rendelettel az, hogy a szűrőprogramok hirtelen megkövetelt bevezetése jelentős anyagi terhet jelenthet az intézmények számára, hisz ezek a programok több ezer forintba kerülnek, ráadásul nem is mindegyik profi szűrő-szoftvert tudják futtatni az iskolákban, mivel azokhoz fejlettebb géppark és hálózat szükségeltetne.