Kinyitják a püspökség titkos alagútját

Különleges meglepetéssel készülnek a látogatóknak a Pécsi Püspökségen, ahol megnyitják a palotakertet és a pártállami időkben Texas bárként működő titkos alagutat.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Püspökség turisztikai nagyberuházásai lezárulnak. Európai uniós pályázati forrásból a „Püspökvár Titkai – a Püspöki Palotától a Dzsámiig” című projekt keretén belül az egyházmegye hét belvárosi épületet tudott megújítani: a Székesegyház délkeleti tornyát és déli tetőszerkezetét, a Püspöki Magtárat, a Pécsi Belvárosi Templomot (a Dzsámit), a Püspöki Palotát a hozzá tartozó püspöki kerttel és földalatti, „titkos átjáróval”, a Csontváry Múzeum épületét, valamint a Káptalan utcai Kanonoki palotát és Zarándokházat.

püspökség15

Augusztus 22-én este kivételes keretek között, a nagyközönség számára megnyitja kapuit a mediterrán hangulatú püspöki kert. Ez alkalommal ingyenesen lesz látogatható a kertet a Püspöki Pincével és Magtárral összekötő alagút. A titkos alagút, amelynek története a középkorig nyúlik vissza, különleges szerepet kapott a 20. század második felében. A pinceszárny a püspök és papjai közötti titkos megbeszélések helyszíne volt a pártállami időkben, amikor az államvédelmi és egyházügyi hatóságok folyamatosan megfigyelték a klerikusokat, és a püspöki rezidenciába és kertjébe mindenütt lehallgató-készülékeket telepítettek. A nagy múltú alagút kivételes környezet a kommunista egyházüldözés vészterhes napjainak korhű bemutatásához és az üldözött papok emlékének ápolásához.

püspökség12

Ezen az estén az Egyházmegye főpásztora arra hívja a pécsi polgárokat, hogy “felfedezzék a szépet, rácsodálkozzanak elődeink tehetséggel és kitartó munkával létrehozott építészeti és művészeti alkotásaira. Mindez töltse el őket reménnyel, a megújulás jövőbe tekintő lelkületével, és hirdesse keresztény hitünk örömét”.

püspökség14

Az Egyházmegye a hivatalos megnyitást megelőző estén, augusztus 22-én, 19.00-23.00 óráig minden érdeklődőt tárt kapuval, különleges meglepetéssel és ünnepi hangulattal vár a Püspöki Palota kertjébe, ahova az északi, Aradi Vértanúk útja felőli nagykapun lehet bejutni.